Cum trebuie făcute nunțile – Sfântul Ioan Gură de Aur

Trăim vremea când Tainele lui Dumnezeu nu mai sunt înțelese în adevărata lor valoare, nu mai sunt percepute ca mari binecuvântări de la Dumnezeu ci ca evenimente tradiționale și prilejuri de bucurie și petrecere. Sfântul Ioan Gură de Aur ne lămurește această Taină Mare a Bisericii după cuvântul Sf. Apostol Pavel:

,,Oare nu zice Proorocul : ,,Slujiți Domnului cu frică și vă bucurați Lui cu cutremur” (Ps.2, 9).
Poate că vreți să ascultați cântări armonioase? Dar atunci nu ascultați căntările satanicești ci cântări duhovnicești. Voiți să vedeți jocuri? Priviți corul îngerilor.
Dar vei zice tu: cum pot eu să-l văd? Dacă îndepărtați neorânduielile, Iisus Hristos va veni să stea în față la nunțile voastre; iar dacă vine Iisus Hristos, va veni și corul îngerilor. Dacă voiți, El va face și acum minuni ca altă dată; va preface și acum apa în vin, sau mai degrabă, va face o minune și mai mare: va schimba bucuria voastră cea dezordonată și plăcerea voastră cea rece și seacă, în bucurii duhovnicești. Iată ce înseamnă a schimba apa în vin. Acolo unde sunt cântăreții voștrii din fluier, Iisus Hristos nu este; îndată ce intră El, întăi îi alungă pe toți și apoi face minuni.

Să urmeze cineva sfaturile acestea pentru săvârșirea nunții sale și va cunoaște bucuria și plăcerea cea adevărată; dar astfel de nunți aduc un astfel de viitor… după ce vă împodobiți casa cu mijloacele voastre proprii, chemați vecinii, prietenii, rudele; chemați pe cei ce-i știți că sunt drepți și rugați-i să fie mulțumiți cu bucatele pregătite. Să nu fie nici muzică, nici jocuri; e o cheltuială nefolositoare și necinstită. Hristos să fie cel dântăi invitat al vostru și voi știți prin cine îl puteți avea cu voi. ,,Acela, zice El, care va face aceasta pentru unul din acești frați ai Mei mai mici, pentru Mine o va face” (Mat.25, 40). Să nu socotiți că ar fi neopotrivit lucru să chemi pe săraci în locul lui Iisus Hristos; e mult mai nepotivit lucru să chemi pe cei iubitori de jocuri. Chemarea săracilor este un izvor de bogății; dănțuitorii nu pot aduce decât pierzare. Împodobiți mireasa, nu cu găteli de aur, ci cu blândețea, cu smerenia (care o prind așa de bine n.n) și cu haine după starea ei: în loc de aur și de panglici, să fie îmbrăcată cu decență și cu modestie; nu o învățați să iubească deșertăciunile lumești. Nici o gălăgie, nici o neorânduială: să fie chemat mirele și să primească pe tânăra fecioară. Orice exces să fie izgonit de la masă; să fie mai mare aici bucuria duhovnicească. Astfel din nunțile ce se fac astăzi…vedeți ce nenorocire curg. Acolo Iisus Hristos, aici Satana; de o parte e bucuria și fericirea, de alta e grija și durerea; aici cheltuiala, dincolo nu e nimic de acest fel; de o parte e desfrânarea, de alta înțelepciunea; acolo poftele josnice aici e lipsa oricărei pofte de felul acesta; acolo îmbuibările și bețiile, aici prudența, aici e buna-starea, aici cumpătarea. O! Dacă ar putea aceste cugetări să ne oprească în sfârșit din căderea pe povârnișul răului!

(Oeuvr. Compl., X, pp. 89-91; vezi și Omilia XII as. Ep. c.Coloseni, trad. De Episc. Teodosie Atanasiu, Roman).

sursa: catehetica.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *