27 de femei ar fi murit în Olanda din cauza unui medicament foarte căutat și în România

lumanari1-1372240930

27 de femei din Olanda ar fi murit din cauza efectelor secundare ale medicamentului Diane-35, un remediu contra acneei, dar folosit des și pe post de anti-concepțional, informează DuthcNews.nl.

Majoritatea victimelor au murit de embolism pulmonar și aveau sub 30 de ani.

În Franța, acest medicament a fost interzis, după ce o tânără din Franța a dat compania producătoare în judecată pentru că i-ar fi produs un accident vascular, lăsând-o cu un handicap grav. Au urmat încă alte 14 plângeri. În urma cercetărilor, s-a stabilit că 125 de femei au suferit de tromboză și patru au murit din cauza acestui produs în ultimi 25 de ani. În mai 2013, Agenția Franceză pentru Siguranța Medicamentelor a decis să interzică acest produs.

La câteva luni mai târziu, însă, Comisia Europeană a cerut Franței să repună acest medicament la vânzare, motivând că beneficiile aduse de Diane 35 “sunt mai mari decât riscurile pentru anumite paciente”.

diane2

Situația din România

În ciuda acestor incidente, medicamentul nu a fost retras de pe piața din România, dar reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) din România au anunțat că produsul poate fi prescris de medici doar pentru acnee, nu ca și anticoncepțional.

S-a operat modificarea prospectului, dar și-așa, acesta este înțesat de referințe la contracepție.

Diane 35 este unul din cele mai utilizate contraceptive din România, peste 300.000 de cutii fiind vândute doar anul trecut.

Articol relatat de portalul activenews.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *