Cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf de munte, se află în România!

crucea-caraiman-busteni

Cu siguranță cea mai cunoscută cruce din România este … Crucea de pe Caraiman, cea mai înaltă cruce din țară, situată pe un munte. Crucea este situată la altitudinea de 2.291 metri. Monumentul are o înălţime de 39,5 metri şi include un soclu din ciment de 8 metri. Este un monument istoric clasat în grupa A (de valoare naţională şi universală), potrivit Listei Monumentelor Istorice alcătuite de Ministerul Culturii.

Monumentul a fost verificat de către experţii Guinness World Records pe 14 august 2013, ajungând la concluzia că este cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

1900216_441824195950626_437241000_o

Monumentul a fost ridicat pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial, de aici și denumirea de Crucea Eroilor Neamului.

Din punct de vedere georgrafic, crucea este situată în şaua masivului Caraiman, pe marginea abruptului către Valea Seacă din Munții Bucegi.

Ridicarea acestui monument se datorează Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai României. A fost construită în perioada 1926 – 1928, „întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, aşa cum stă scris pe placa comemorativă de pe partea nordică a soclului.

Structurile metalice, profilele de oțel, au fost realizate de Direcţia de Poduri din cadrul Direcţiei Generale CFR şi secţiile L1 şi L5 Sinaia, avându-i ca proiectanţi pe inginerii români Teofil Revici şi Alfred Pilder, dirigintele de şantier fiind Nicu Stănescu. Arhitecţii Constantin Procopiu şi Georges Cristinel semnează proietul ansamblului. Crucea propriu-zisă are o înălțime de 28 m și două brațe de câte 7 m fiecare.

„Gândiţi-vă că toate profilele laminate erau aduse în gara din Sinaia, urcate în care cu boi şi cărate până în apropierea monumentului. Unui cărăuş îi lua două zile să facă dus – întors. O altă parte din materiale au fost urcate cu funicularul, ajungeau în zona cantonului Schill, iar de acolo erau preluate cu sprijinul nemislocit al batalionului de vânătorii de munte din Sinaia”, a declarat arhitectul Dan Manea, pentru digi24.

Monumentul a fost inaugurat şi sfinţit pe 14 septembrie 1928, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci. „Legenda spune că planul a apărut după un vis al Reginei, care şi-a dorit ca monumentul să fie văzut de la o distanţă cât mai mare.”(digi24)

Soclul, ridicat în 1930, la doi ani după inaugurarea monumentului, este realizat din beton armat placat cu piatră de calcar fasonată şi rostuită. La construirea lui au luat parte meşteri locali şi italieni..

3

În interiorul acestui monumet a fost construită o încăpere care a adăpostit inițial generatorul de energie electrică, ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe Cruce.

4

foto easylight.ro

Crucea de pe Caraiman este iluminată azi cu 300 de becuri de câte 500 W fiecare și poate fi văzută de la zeci de kilometri depărtare, pe Valea Prahovei. Oamenii locului spun că ar există un nou proiect, care ar urma să acopere monumentul cu o vopsea fluorescentă, pentru ca acesta să fie ulterior luminat de un laser.

În 2014, Consiliul Local Buşteni a semnat un protocol de parteneriat şi colaborare cu două asociaţii, document în baza căruia se va realiza ”restaurare, reabilitare, conservare şi revitalizare” Crucii de pe Caraiman.

„Parteneriatul încheiat între Primăria Buşteni şi cele două asociaţii prevede realizarea unui studiu istoric, a unui studiu geologic, ridicarea topografică a zonei, dar şi iniţierea unei campanii de strângere de fonduri sub sloganul Daţi un ban pentru Caraiman.”

5

foto: youtube

reportaj de Mădălina Corina Diaconu

surse: guiness world record, mediafax, digi24

Sursa: cunoastelumea.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *