Cine doreşte să se învrednicească darului postirii, este de trebuinţă să umble cu luare aminte şi mare pază a simţirilor, şi să fie înfrânat şi cumpănit în hrană, în cuvinte si în mişcări

rugaciune-biserica

Că iniştea şi depărtarea te izbăveşte de trei păcate, adică: de vedere, de auzire şi de împreună vorbire. Şi cu tăcerea te ajuţi foarte mult, şi păzeşti evlavia şi scapi de diferite păcate, care se nasc din multa vorbire.

Postul iarăşi slăbeşte trupul, înalţă duhul şi ne pregăteşte spre citire, cugetare, şi rugăciune, şi lăsăm vorba deşartă, şi bârfirea pe care le povestim când ne saturăm, şi ne sârguim la cântarea de psalmi şi rugăciune şi la orice altă pravilă, căci aceste fapte ne îndeamnă spre cucernicie, ne luminează mintea, şi ne facem mai fierbinţi spre cele duhovniceşti şi dumnezeieşti. Deci, cine doreşte să se învrednicească darului postirii, este de trebuinţă să umble cu luare aminte şi mare pază a simţirilor, şi să fie înfrânat şi cumpănit în hrană, în cuvinte si în mişcări; să iubească tăcerea şi liniştea, să alerge cu evlavie la pravila Bisericii, şi la toate acelea care împreună lucrează în această folositoare pricină.

Agapie Criteanu, Mântuirea păcătoșilor, Ed. Egumenița

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *