Cum ne pregătim pentru Taina Sfântului Maslu. Postul Mare, perioadă pentru o radiografie a vieţii

Postul Mare este o perioadă foarte bună pentru a ne face o radiografie a vieţii, pentru a ne analiza existenţa şi pentru a lua măsuri de îndreptare acolo unde simţim că putem face ceva spre folosul nostru.

Biserica a pus la dispoziţia credincioşilor foarte multe mijloace prin care omul să îşi trăiască viaţa în mod corect, sănătos, liniştit, ferit de necazuri şi lipsuri materiale şi spirituale, ca mai apoi, să poată câştiga mântuirea.

Mai ales în această perioadă, în toate bisericile ortodoxe, se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu. Este bine să participăm cât mai des posibil la această taină, nu doar în post, ci în toată vremea. Foarte puternică, a şaptea Taină a Bisericii, ajută la vindecări de tot felul, atât trupeşti cât şi sufleteşti. Cu puterea rugăciunilor săvârşite de preoţi şi prin ungerea cu untdelemnul sfinţit în cadrul acestei sfinte slujbe, multe şi nebănuite sunt tămăduirile pe care oamenii le primesc. Au fost vindecate boli foarte grave, boli incurabile la care medicii nu mai dădeau nicio şansă de ameliorare, cu atât mai puţin de vindecare, dar bolnavii au venit cu inima deschisă la Taina Sfântului Maslu, s-au rugat, au crezut şi s-au vindecat.

La Taina Sfântului Maslu le sunt iertate păcatele pe care le-a făcut şi pe care a uitat să le mărturisească la Taina Sfintei Spovedanii, sunt îndepărtate toate relele, blestemele, farmecele, toate apăsările şi durerile ce tulbură liniştea sufletului şi a trupului.

E bine să veniţi pregătiţi, aşa cum în faţa medicului nu ne putem înfăţişa oricum, aşa nici în faţa Mântuitorului nu putem veni nepregătiţi. Pregătirea constă în mărturisirea păcatelor la duhovnic, iar în ziua în care participaţi la Sfântul Maslu trebuie să postiţi, mai ales acum, când ne aflăm în Postul Mare. Este şi una din condiţiile pentru care această taină se face în zilele de post, respectiv miercuri şi vineri.

Taina Sfântului Maslu se face în biserică, cu excepţia situaţiilor în care cel bolnav nu se poate ridica din pat şi atunci merge preotul la el acasă sau la spital şi îi citeşte la căpătâi.

Sfântul Apostol Iacob spune că cel bolnav „să cheme preoţii Bisericii” să se roage pentru el, nu doar un singur preot, de aceea la rugăciunea rostită de şapte ori şi ungerea trupului cu untdelemn de şapte ori participă cel puţin doi preoţi, dar pot participa chiar şi şapte preoţi.

Puterea acestei rugăciuni este nemărginită, chiar Sfântul Apostol Iacov spune că se iartă păcatele şi se vindecă sufletul şi trupul: “Rugaciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica şi, de va fi făcut păcate, se vor ierta lui”. (Iacob 5, 15)

E bine ca atunci când veniţi, să veniţi pregătiţi din toate punctele de vedere:

 • spovedanie
 • credinţă deplină
 • rugăciune din atâncul inimii
 • post cu tot ce înseamnă acesta: abţinerea de la mâncare, dar şi de la fapte, vorbe şi/sau gânduri rele, viclene
 • împăcarea cu ceilalţi
 • milostenie

Rezultatele sunt pe măsura efortului:

 • vindecări de boli trupeşti
 • vindecări de boli sufleteşti
 • pace, linişte
 • smerenie
 • întărirea credinţei
 • nădejdea mântuirii
 • alungarea gândurilor rele
 • îndepărtarea fricilor de orice fel

Şi chiar dacă nu suferiţi de vreo boală sau nu vă este sufletul împovărat e bine ca în această vreme să vă faceţi timp pentru a participa la Taina Sfântului Maslu. După cum zice o vorbă din bătrâni: e mai bine să prevenim decât să tratăm, aşa şi noi, mai bine să purtăm grijă din vreme sufletului şi trupului.

Şi pentru că nu mai este mult până ne vom învrednici să ajungem în Săptămâna Patimilor, trebuie să ştiţi că cel mai solemn Sfânt Maslu în Biserica Ortodoxă se săvârşeşte în Marea Miercuri, atunci când se aminteşte de femeia păcătoasă care a uns cu mir picioarele Domnului.

Aşadar, să rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să luăm parte la Taina Sfântului Maslu şi să ne dea din bucuria împărtăşirii cu Harul Duhului Sfânt.

sursa: sfantulgheorghenou.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *