”Femeile, la fel ca și bărbații, pot intra liber în altar, dar numai în două cazuri”
O veșnică dilemă în societatea noastră este cauzată de discuțiile aprinse cu privire la regulile pe care creștinii trebuie să le respecte atunci când merg într-un locaș sfânt.
Pentru a face un pic de lumină asupra situațiilor ce ridică mai multe semne de întrebare, am hotărât să discutăm cu părintele Ioan Jelihovschi, parohul bisericii „Sf. Panteleimon” din orașul Cimișlia, care ne-a relatat mai multe lucruri interesante ce țin de stereotipurile greșite ce sunt legate de femeie în special.
– Părinte, de ce femeile nu au voie să intre în altarul bisericii?
– Nu este chiar atât de strict ceea ce ține de accesul în altar al femeilor, acestea, la fel ca și bărbații, pot intra liber în altar, dar numai în două cazuri.
Lucrurile trebuiesc privite din trecut, când Dumnezeu ia din coasta lui Adam și face femeia.
Aceasta a fost creată din coasta de lângă inimă, nici din cap – ca să fie mai presus ca bărbatul, nici din partea de jos a corpului – ca să nu fie sclavă sau călcată în picioare, ci anume de la inimă – pentru a fi iubită și arăta egalitatea dintre bărbat și femeie. Astfel, Adam devine un fel de părinte, pentru că Eva vine din bărbat. Sfântul apostol Pavel spune că bărbatul trebuie să fie capul familiei, iar femeia este viața acestuia, fiecare are rostul lui, unul fără altul nu pot exista.
Pe lângă toate acestea, Dumnezeu are mai multe cerințe față de bărbat, cerându-i ca acesta să aibă grijă de femeie și de familie. Femeia a fost creată la rândul său pentru a-l ajuta pe bărbat, la fel cum și preotul, fiind în altar, are nevoie de ajutorul cuiva. Fiecare are rolul său, pentru că nu-i putem cere bărbatului, spre exemplu, să nască copii.
Femeii i se permite să intre în altar în numai două cazuri, la sfințirea altarului sau a bisericii, când toți creștinii aflați în biserică intră în altar, și în cazul mănăstirilor de maici, când acestea ajută preotul în altar cu unele chestii de organizare. Desigur că acest drept îl au maicile mai înstărite, care au o viață și o experiență mai deosebită.
Asemenea femeilor, nici bărbații nu au dreptul să intre în altar fără binecuvântarea preotului. Accesul este permis în perioada unor lucrări de reparații capitale sau a altor lucrări majore în altar – unde femeilor, precum și bărbaților, li se permite aflarea în altar. Ulterior, după finalizarea acestora, se sfințește întreg locașul din nou.
sursa: gazetadesud.md