ISTERIA CIVILIZATIEI: Eutanasierea copiilor, legală în Belgia

jill-greenberg-end-times-children-crying-10

„Cum poate un copil de 12 ani, aflat în suferință, să decidă asupra vieții sale? Formal, la această vârstă, minorul nu este conștient de acțiunile sale. Nu putem efectua o evaluare a gradului de durere, deoarece este o chestiune subiectivă. Totodată, știm foarte bine modul în care copiii se comportă în timpul bolii, mai ales că primesc doze mari de hormoni și de substanțe psihotrope pentru atenuarea durerilor. În aceste condiții, apar schimbări de ordin psihologic, medicamentele afectează mentalitatea. Este absurd să-l mai întrebi ceva pe copil în această situație” (Dmitri Aivazian, avocat al Asociației pentru Drepturile Pacienților)

Parlamentul belgian a aprobat eutanasierea minorilor care suferă de boli incurabile. Legea se aplică numai dacă minorul o cere singur și doar cu acordul părinților.

Potrivit legii, eutanasierea se poate face, de asemenea, numai după testarea psihologică a copilului. În același timp, în lege nu e prevăzută o vârstă minima la care minorii pot opta pentru încheierea asistată a vieții.

88 de deputați belgieni au votat pentru adoptarea legii cu privire la eutanasierea copiilor, 12 s-au abținut, iar 44 de parlamentari s-au pronunțat împotrivă. Senatul Belgiei a aprobat documentul încă în decembrie. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie să fie promulgată de rege.

Votarea actului normativ a stârnit discuții aprinse atât în Belgia, cât și în străinătate. Pe teritoriul Regatului belgian au avut loc chiar protest față de legelizarea eutanisiei în cazul minorilor. Manifestanții consideră drept imorală privarea de viață a copiilor bolnavi incurabil, mai ales în condițiile în care suferințele lor pot fi atenuate cu ajutorul analgezicelor. Împotriva eutanasiei copiilor s-a pronunțat cu vehemență și comunitatea catolică din Belgia. Mai mult, faptul că în lege nu e prevăzută o vârstă minimă a iscat numeroase dispute.

Dmitri Aivazian, avocat al Asociației pentru Drepturile Pacienților: „Cum poate un copil de 12 ani, aflat în suferință, să decidă asupra vieții sale? Formal, la această vârstă, minorul nu este conștient de acțiunile sale. Nu putem efectua o evaluare a gradului de durere, deoarece este o chestiune subiectivă. Totodată, știm foarte bine modul în care copiii se comportă în timpul bolii, mai ales că primesc doze mari de hormoni și de substanțe psihotrope pentru atenuarea durerilor. În aceste condiții, apar schimbări de ordin psihologic, medicamentele afectează mentalitatea. Este absurd să-l mai întrebi ceva pe copil în această situație”.

Susținatorii eutanasiei rețin atenția asupra carcaterului nefondat al acestui argument. Conform legii, eutanasierea se poate face numai după testarea psihologică a minorului care să confirme că el înţelege că face un pas ireversibil, numai cu acordul parinților și nuami după ce medicii confirmă că pacientul se află într-o situaţie medicală fără ieșire care va duce oricum la deces.

Apologeții eutanasiei subliniază că viața încetează să mai fie un avantaj pentru o persoana care îndură zilnic dureri groaznice, cu atât mai mult în cazul unor boli incurabile. Dacă numai decesul poate să pună capăt suferințelor, atunci de ce pacientul nu are dreptul să grăbească ajungerea la un sfârșit?

Astăzi, în afară de Belgia, eutanasia, inclusiv a copiilor, este legalizată în Olanda. Într-o formă sau alta, măsura este legală și în Elveția, Luxemburg, precum și în unele state americane și Teritoriul de Nord al Australiei.

Sursa: romanian.ruvr.ru

loading...

De asemenea, ai putea dori...

7 răspunsuri

 1. Nicolas Nicolae spune:

  Suferintza este izvorul perfectziunii si al sfintzeniei ! Faptele mari se nasc in suferintza,asa dupa cum florile cele mai frumoase se nasc cu spini. Suferintza este izvorul sublimului,dascalitza cea mare,leaganul vietzii si hrana sufletului. numai prin suferintza castigam viatza viitoare. Daca curmatzi viatza unui suferind ,chiar daca el o cere,iar parintzii aproba,e ca si cand,in nestiintza lor,il priveaza de sfintzenie,pentru ca fac parte la o sinucidere,o sinucidere tacita,pentru care vor da socoteala mai mare inaintea lui Dumnezeu,decat cel in cauza,pt ca nu este un caine,ci un suflet care trebui sa se intoarca la Dumnezeu de unde a venit,sufletul este scanteie din Dumnezeu,iar cainele nu este decat o fiintza cu instinct dezvoltat,nu si cu ratziune si coonstiintza,un animal necuvantator,sufletul nu sufera comparatzie cu nimic de pe pamant! Este strigator la cer,iar sangele varsat striga razbunare,la Dumnezeu,dupa ce vede ca din sfintzenie a cazut in iadul cel mai de jos cu sinucigasii, si cu cat mai mult cand partasii, sunt chiar parintzii lui. Vai ce viclean e diavolul,care cauta sa diminueze populatzia sub orice chip,sau sa nu depaseasca o anumita cifra,cu cat mai mult cand acest lucru exercita la completarea locurilor din rai, a ingerilor cazutzi si transformatzi in demonii,care acum fierb de invidie….! Vai celor care aproba aceasta lege, ca vor arde in iad cu diavolii care-i inspira la eutanasiere
  !

  • un X spune:

   atunci sufera,nu sfatui pe altul!
   Cand ti-e bine,e usor sa-l critici pe altul si sa-i dai lectii de viata

  • giovy spune:

   Suferinta, prea-marita si sustinuta de religii ca atat de necesara pentru “mantuire”, este definita de Zamolxe ca intuneric, ca opusul iubirii, fiind asadar calea indepartarii de Dumnezeu, de lumina si de esenta divina din noi.

 2. Je spune:

  Voi NU aveti NICI CEA MAI VAGA IDEE prin ce chinuri trec copii astia si cati PUTREZESC la propriu in paturile de spital. Ce usor e de da dat din gura despre orice fara ca macar sa cunosti cu adevarat povestea.

 3. Rotaru Iulian spune:

  Un copil de 12 ani,nu cred ca ar fi instare sa renunte la viata..doar daca e influentat de parinti,medici sau tutore..nu e normal sa lasi un copil sa ceara sa fie eutanasiat..e echivalent cu al lasa sa se sinucida.Sa te sinucizi nu e normal pentru nimeni..si ei pun decizia asta in mainile unui copil.

 4. militariu mihaela spune:

  nu sunt deacotd cu eutanasierea copiilor legala nimeni nu are dreptul sa ia viata nimanui viata sufletul vine de la dumnezeu si numai el stie cand il va lua multe suferinte ale copiilor se nasc din pacatele parintiilor dar prin suferinta vine mantuirea nimeni nu are dreptul sal judece pe dumnezeu el are raspunsul si noi trebuie sa primim ce vine peste puterile noastre sa ne schimbam viata in hristos el face miracole cu cei ce cred in ele fereasca dumnezeu sa luam viata ciuva

 5. Maricel spune:

  Cine te crezi tu cînd decizi sa iei viața uni om

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *