Mare e păcatul bărbatului care ridică mâna asupra soției sale!

Şi vouă, soţiilor, şi vouă, soţilor, vă zic: să vă ferească Dumnezeu de păcate care să-l împingă pe bărbat să-şi bată nevasta! Dar ce zic eu de nevastă?

Un om nobil ar trebui să se îngreţoşeze de bătaie, chiar când este vorba să ridice mâna la o roabă. Cu atât mai de ocară este să ridici mâna la o femeie liberă. Toată lumea ştie asta chiar şi din legile păgâneşti, care nu sileau soţia care suferă bătăi de la soț să trăiască împreună cu el, socotindu-l pe acesta nevrednic de împreună-vieţuire – şi oare nu este un semn al nelegiuirii celei mai mari să o necinsteşti ca pe o roabă pe tovarăşa ta de viaţă, care de multă vreme te ajută în cele de trebuinţă neapărată?

Pe un asemenea soţ – dacă poate fi numit soţ, nu fiară – eu îl pun în rând cu ucigaşul de părinte: căci dacă ni s-a poruncit să lăsăm tatăl şi mama de dragul soţiei – nu ca să-i necăjim, ci ca să împlinim legea dumnezeiască, pe care părinţii înşişi o iubesc atât de mult încât, fiind părăsiţi, Îi dau mulţumită lui Dumnezeu, învoindu-se cu mare osârdie la aceasta, oare nu este cea mai mare ocară să o jignim astfel pe cea pentru care Dumnezeu a poruncit să ne lăsăm chiar părinţii? Oare nu este aceasta o nebunie? Ce cuvânt poate să arate cum strigătele şi tânguirile soţiei fac să răsune străzile, cum se adună vecinii şi trecătorii, ca la sălaşul unei fiare care îşi înfulecă în bârlog prada, la casa celui ce face o ocară ca aceasta? Mai bine ar fi ca pământul să-l înghită îndată pe necredinciosul acela decât să se arate iarăşi în lume.

Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur

loading...

De asemenea, ai putea dori...

3 răspunsuri

 1. Metatron spune:

  Si barbatii care lovesc femeile sunt crescuti la randul lor tot de o femeie, si mai sunt femei care o si cer si nustiu sa taca.
  Si una contra barbatilor acum, sunt barbati care au papagal si gasesc repede femei de asta nustiu cum e singuratatea si nu apreciaza ceea ce au langa ei si alearga dupa vant.

 2. Femeie candva batuta spune:

  Barbatii care-si lovesc femeile de multe ori isi lovesc si mama. Fostul meu e unul dintre ei
  Nu exista femei care cer bataie sau care provoaca barbatii, asta e o minciuna inventata de cei care justifica brutalitatea barbatilor, mai ales de ticalosii care-si bat nevestele. Asta e scuza lor: a cerut bataie, m-a provocat, etc
  Barbatii folosesc violenta ca sa aiba o autoritate absoluta asupra nevestei, ca s-o supuna prin teroare, nu fiindca sunt femei care cer bataie.

 3. Metatron spune:

  Poate aceea mama care e batuta merita ca nu l-a batut cand a fost mic, adica nu la educat, se vede un copil care nu a fost batut si mustruluit cand a fost mic, cand e mare i plangi de mila , cand il vezi cat de special se crede si nu i ajunge banii de-la avans pana la plata, orice femeie isi provoaca barbatul, cel putin odata sa vada daca e barbat si i arde una, multe se obisnuiesc si cu bataia si trebuie cautate alte solutii de a o supune.
  Sfat pt toate femeile, lasati figurile ca aveti drepturi egale cu barbatul si fiti mai smerite si cuminti si o sa va fie bine in viata, daca nu suportati consecintele , sau umblati din floare in floare ca niste prostituate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *