Nu există nimic asemănător, nicaieri in lume, și, cu un astfel de loc: “biserică de credință neutră”, pentru credincioși și necredincioși deopotrivă

panews_p-54f764bf-0fe4-4ff6-a34c-3e3bf5d56bb3_i1

Capitala daneză, Copenhaga, va avea prima sala de ceremonii “religion-free” (fara religie), care sa le permita atât credincioșilor, cât și non-credincioșilor, sa oficieze diferite ritualuri și treceri intre dieferitele etape importante ale vietii, conform declaratiilor celor care se ocupa de acest proiect, titrează LoNews.ro.

Copenhagen City Hall pare a fi gata să cheltuiasca 5 000 000 DKK (aproximativ 800.000 dolari) pe o “biserică de credință neutră”, care sa fie deschisa pentru credincioși și necredincioși deopotrivă. Potrivit lui Tommy Petersen, din Partidul Social Liberal, ideea a fost pusa pe masă in 2009, iar bani s-au cheltuit deja cu un proiect preliminar, dupa cum a raportat ziarul danez Politiken.

“Locuitorii Copenhagai, care nu sunt membri ai vreunei comunități religioase, au ramas din ce in ce mai mult fără un adăpost, în sensul că ei înșiși au nevoie de crearea unui nou cadru pentru botez, trecerea de la copilărie la adolescență, căsătorie și înmormântare. Dorim să cream un loc pentru diversitate, in Copenhaga”, a declarat Tommy Petersen, pentru Politiken.

Conform publicatiei Sputnik, propunerea, elaborata de Svendborg Architects, sugerează transformarea spațiilor de depozitare pentru urnele funerare din Cimitirul Bispebjerg, care au căzut în desuetudine, într-un altar “neutru de credință”, presupunand sa fie complet lipsit de vreun simbol religios și sa se bazeze pe trei “valori” principale: solemnitate, demnitate și neutralitate.

“Nu există nimic asemănător, nicaieri in lume, și, cu un astfel de loc, Danemarca va deveni un reper al diversității”, a declarat Anna Balk Møller, un purtator de cuvant al Asociatiei Ceremonirum, care a lucrat la “spațiul liber de credinta”, pentru Politiken.

“In loc sa existe concentrare pe diferente, ne dorim să existe concentrare pe ceea ce avem în comun, atunci cand oamenii din toate culturile au nevoie sa marcheze trecerile majore din viață”, a explicat aceasta.

Ideea a fost susținută de către Societatea Daneză Ateista, care a fost, inca de la inceputul acestui an, acuzata de instigare la un exod în masă al credinciosilor aflati in sanul Bisericii Daneze, ca urmare a unei campanii anti-religioase de proportii, si prin organizarea de ritualuri non-religioase.

“Astăzi, există mai multi enoriași care accepta anumite lucruri, dar care nu prea cred”, a spus Anders Stjernholm, președintele Societatii Ateiste Daneze, pentru Politiken, adăugând că “este o rușine că ei nu pot găsi un loc care sa se potriveasca punctelor proprii de vedere”.

“Lumea are nevoie de ritualizarea diferitelor praguri din viață, chiar dacă nu este religioasa”, a explicat Lone Ree Milkær, președintele Comunității Umaniste.

Necesitatea unor ritualuri și ceremonii, în ciuda lipsei legăturilor cu religiile majore, nu sunt ceva surprinzator nici pentru Else Marie Kofod, sef al Departamentului National al Colectiilor Bibliotecii Regale:

“Dacă doriți să rămâneti în afara cadrului creștin, care de mai mulți ani a fost singura opțiune, atunci ar trebui sa aveți capele în care simbolurile religioase sa poata fi complet evitate”, a spus Kofod.

SURSA 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *