Rolul imaginației: Dacă nu o curățești de gândurile rele și de închipuirile necurate, aceasta te va murdări pe de-a-ntregul

Imaginatia-ochi-pamant-femeie

Imaginația joacă un mare rol în viața duhovnicească. Dacă nu o curățești de gândurile rele și de închipuirile necurate, aceasta te va murdări pe de-a-ntregul. Închipuirea, care ne murdărește ziua prin tablouri pline de păcat, ni le întoarce noaptea cu camătă, proiectându-le pe ecranul viselor noastre.

Necuratele vise de noapte dau în vileag rușinoasele închipuiri din timpul zilei. Ascunse de oameni, ziua, aceste închipuiri se descoperă în fața subconștientului noaptea, în forme nestăvilite, neîmpiedicate de rușinea care ne însoțește în timpul zilei și nesupravegheate în vremea odihnei, în vis, de rațiunea noastră. Dacă desprindem imaginația noastră de păcat și o supunem năzuinței către o viață virtuoasă, ne vom mântui de necuratele și nefericitele ei urmări, ce ne trag în mocirla păcatelor trupești, prefăcând-o dintr-un instrument al păcatului într-o armă a virtuții.

Arhimandrit Serafim Alexiev – Curăția-tâlcuire la Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, Editura Sofia

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *