Supravegherea oficială totală: O perspectivă a viitorului apropiat?

Supraveghere

În timpul recentei conferințe Skype, cunoscutul jurnalist și fondator al WikiLeaks, Julian Assange a presupus că în viitorul apropiat supravegherea permanentă de către serviciile speciale a fiecărui cetățean de la naștere poate deveni o realitate.

Potrivit jurnalistului, baza pentru controlarea cetățeanului va fi ADN-ul. Ulterior, ADN-ul va fi atașat la cardul de identificare, la documente fiscale și financiare. Adică, statul va monitoriza toate deplasările omului și folosirea mijloacelor financiare. Assange a relevat că așa ceva nu este o noutate, de exemplu pentru Suedia. Acolo un asemenea sistem funcționează de peste 10 ani.
Despre faptul dacă această posibilitate este reală într-un viitor apropiat, a relatat Vocii Rusiei, expertul Igor Korotcenko.
„Trecerea la sistemul păstrării datelor personale ale omului este un lucru inevitabil pentru toate țările industrializate. Așa ceva va permite identificarea omului nu numai după datele sale exterioare, dar și după ADN. Cel mai probabil, acest lucru se referă în primul rând la țările din Europa și America de Nord. De la naștere, datele omului vor intra într-o bază specială de date. În ce privește Rusia, la noi această inovație va veni mult mai târziu”.

În Rusia, Guvernul nu a lansat asemenea idei și societatea nu vede nici un fel de beneficii pentru sine. În orice caz, un proiect asemănător început în anul 2010 a eșuat. Politicianul Nikolai Starikov consideră că în Rusia sistemul de supraveghere totală a statului asupra cetățeanului nu este posibil.

„Nu văd nimic bun în situația când omul are toate datele sale înregistrate pe un cip. Dacă Occidentul dorește să meargă pe această cale, asta nu înseamnă că și noi trebuie să copiem această experiență. O asemenea situație este posibilă dacă oamenii nu au încredere în stat, iar statul nu are încredere în oameni. Dacă autoritatea puterii este la nivel înalt nu este nevoie de nici un fel de metode de supraveghere suplimentare”.

Între timp, în curând un asemenea sistem se poate extinde în Europa și America de Nord. Pe de o parte, după aceasta, poliției și serviciilor speciale le va fi mai ușor să lucreze. Pe de altă parte, deocamdată nu există garanții că nu se vor face abuzuri în timpul punerii în aplicare a acestui sistem. Deci, dacă prognoza lui Assange se va adeveri, locuitorii Europei și Americii de Nord vor trăi în condițiile unei supravegheri permanente la nivel oficial.

Sursa: romanian.ruvr.ru

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *