Trebuie să explicăm acest lucru Europei: că românii sunt români, iar țiganii sunt țigani!

tigani_romani

Să încercăm să explicăm această situație Europei!

Nu cred că forma cea mai bună de integrare a TIGANILOR este să ne prefacem că sunt români.

Nu văd în asta nimic corect politic.

Este incorect în primul rând pentru țigani. Cine îi respectă ca oameni trebuie să admită că sunt nomazi, că o cultură cu totul specială și incomparabilă, că nu au o țară și nici nu își doresc una.

Ei nu sunt și nu vor dori să fie niciodată altceva decât țigani. Iar dacă ar fi să aleagă să devină altceva, nu ar alege să fie români.

Poate germani, francezi, norvegieni.

Pentru români, această confuzie este aproape un blestem.

Noi vrem să fim români și nimic altceva. Nici germani, nici francezi, nici norvegieni.

Și cu atât mai puțin vrem să fim țigani.

Nimeni nu are dreptul să ne oblige să perpetuăm, sub pretextul că așa e corect, o astfel de negare a evidențelor.

Am devenit victima unei erori și trebuie să ne debarasăm de acest statut. Altminteri, putem deveni o națiune masochistă.

În multe țări europene – sincer, aproape în toate – suntem catalogați drept infractori, cerșetori, în cel mai bun caz rudimentari și pitorești.

Să tăcem acceptând această situație înseamnă să negăm evidența.

Iar evidența arată că românii sunt români, iar țiganii sunt țigani. Mulțimea românilor care se comportă ca țiganii este la fel de mică precum mulțimea țiganilor care se comportă ca românii.

Integrarea apare și dintr-o parte și din cealaltă, chiar aș spune că sunt mai mulți români care se integrează stilului țigănesc decât invers.

Trebuie să explicăm acest lucru Europei și să terminăm cu pudibonderia.

Sursa: cyd.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

14 răspunsuri

 1. vasile spune:

  Si credeti ca tiganii „rromi” e ceva intamplator ? Va inselati…e o treaba bine gandita…numai asa ne pot baga „pumnul in gura” asemuindu-ne cu acesti nomazi fara de nimic.

 2. Wmanuel spune:

  poate ne explica americanii cum urmasii sclavilor negri de la ei nu-s americani, ci cioroi si apoi folosim si noi explicatia lor, ca modelul e identic

 3. Cosmin spune:

  Faceti un documentar in limba engleza si dati share pe toate site-urile de socializare cu explicatia ca romanii nu au nici o treaba cu tiganii, asa sper ca o sa reolvati cat de cat.

 4. catalin spune:

  Crede cineva ca romanii difera mult fata de tigani ??
  Daca e asa intrebati pe toti presedintii si senatorii care sau randuit din 1989 pana an zilele noastre cum au distrus si furat romania .
  Europa a tras concluzii si nu poate fi obligata sa creada ce vrem noi

 5. Matei spune:

  CATALIN AI PERFECTA DREPTATE .LA STIRI AM VAZUT CA 8 DIN 10 FURTURI SANT FACUTE DE CATRE ROMANI .DECI PE SCURT..SUNTEM O TARA DE HOTI,DUPA CE SUNTEM SARACI **FACUTI DE ALTII**,NE MAI MANDRIM CA SUNTEM ROMANI?

 6. Paul Suciu spune:

  Articol rasist si injositor pentru o identitate romana decenta

 7. ALEX spune:

  PROSTIA AU FACUT_O PARLAMENTARII NOSTRI DRAGI IN 90,CAND AU INTERZIS DENUMIREA TIGAN SI AU INLOCUIT_O CU RROM
  CA URMARE,ROMANII AU DEVENIT ROMI,PRECUM FRANCEZII SANT DIN FRANTA,UNGURII DIN UNGARIA,RUSII DIN RUSIA,NORMAL….ROMII DIN ROMANIA,NU?

 8. Rox spune:

  Ironia este ca in albaneza sunt tot tigani , in rusa sunt tot tigani. Nu este un cuvant romanesc !!!! Deci cum mama naibii au devenit astoa rromi ??

 9. dumitrascu spune:

  Pe18 iulie unde ati fost and am facut mitingul?

 10. rosca spune:

  Daca te nasti in Romania esti roman. Daca un tigan se naste in Romania este roman . Daca Autorul articolului se nastea, nu pentru ca a vrut el sa se nasca tigan ci asa s-a nascut el, si cineva ii facea un articol despte problema ca el e tigan si nu roman atunci si simtea marginalizat si pe romaneste ….se simteza ca dracu . Un rasist nenorocit !!! Mai bine ai scrie de ce nu exista programe eficiente de integrare a tiganilor ca si tu daca te nasteai intr-o cocioaba in care parintii erau hoti si cultura casei era sa furi cat mai mult si sa muncesti cat mai putin si tu erai acum unul dintre nenorocitii de tigani care deranjau.

 11. denache lucian spune:

  Sentimentul de libbertate al etniei care nu se lasa asimilata , comparabila cu filozofia greerului din fabula cu o demografie „sanatoasa” creeaza o masa de analfabeti cu telefoane mobile Problema neintegrarii tiganilor nu este problema statelor de resedinta ci a intregii Europe . Dezindustrializarea programata a Romaniei pentru a deveni o piata de desfacere pentru Europa de vest are acest revers . Nu putem Batrana Doamna sa va furnizam doar creere de olimpici si forta de munca tanara neorganizata in sindicate. Ce fac oficiile de protectie a copiilor din vest cand vad cum sunt exploatati „cetstenii ramani” minori.?

 12. Adevarat spune:

  Tiganii sunt ROMANI pentru ca noi am acceptat si ii vrem printre noi! Toti sunteti niste caini care latra si nu musca! Una e sa zici si una e sa iei atitudine!

 13. Andrei spune:

  Mdea daca cauti pe GOogle „romani ” iti da imagini cu tigani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *