Parlamentar român: ”Au distrus brânza românească, să facă reclamă la brânza olandeză”

branza-romaneasca-2

Brânza românească a fost acuzată recent, printr-o alertă europeană emisă de italieni, că ar bacteria E-coli ceea ce ar putea afecta grav exporturile pe care România le face la produsele lactate. Acuzațiile îndreptate spre producătorii din țara noastră ar avea de fapt o țintă clară: eliminarea de pe piață a brânzei românești și introducerea celei olandeze. Afirmația aparține senatoare Cristiana Anghel. ”Au distrus brânza românească să poată face loc celei olandeze. O să ajungem în situația în care o să mâncăm brânză și lapte din plastic”, a declarat senatoarea pentru emisiunea Viața Satului difuzată la TVR 1.

Achim Irimescu, promite ajutor de la Guvern dacă se va ajunge în situații în care producătorii români nevinovați să fie afectați

Ministrul Agriculturii spune că autoritățile române trebuie să își protejeze producătorii și a amintit de celebrul scandal al cărnii de cal când s-a aruncat vina greșit pe procesatorii români.

”Eu am intervenit la acea vreme în Consiliul de la Bruxelles și am spus că trebuie dată o despăgubire producătorilor pentru că, după scandalul acela, mulți producători români au dat faliment iar în Franța consumul de carne de cal s-a dublat. Deci fiecare stat membru este normal să își protejeze fermierii, producția și mai ales consumul național. Dar trebuie să fim foarte atenție pentru a nu afecta producția și producătorii din statele membre. Este important ca în astfel de situații să fim foarte prudenți cu ceea ce comunicăm către consumatorul european”, a declarat recent ministrul Irimescu.

Achim Irimescu a exclus clar teoria conform căreia europenii ar vrea să elimine concurența produselor românești de pe piață.

”Departe de mine că un stat membru ar putea recurge la astfel de măsuri pentru că regulile sunt foarte clare. Doar că nu trebuie interpretat că toate produsele sunt în această situație. Dacă privim situația altor state membre, de exemplu când s-a descoperit E.coli în Germania s-au dat ajutoare europene de 360 de milioane de euro. Sigur, și chiar am discutat cu premierul, dacă se va ajunge în situații în care producătorii români nevinovați să fie afectați statul va căuta soluții să îi protejeze”, a mai spus ministrul.

Vă reamintim că, recent, Italia a emis o alertă alimentară la nivel european pentru brânza românească de oaie care ar conține E-coli. Ulterior, la solicitarea autorităților române, italienii au recunoscut că nu era vorba de brânză de oaie și că au emis avertizarea în absența unui buletin final de analize. Alerta a venit după ce un copil de 14 luni dintr-o familie de români a fost internat la Florența, iar ancheta epidemiologică a indicat ca posibilă sursă se îmbolnăvire o brânză din România. În prezent, producătorul acelui lactate se află în Italia pentru a clarifica situația întrucât o serie de analize efectuate asupra produselor sale în Germania contrazic primele analize obținute în laboratoarele de la Florența, semn că respectiva contaminare ar fi putut apărea în procesul de comercializare și nu în procesul de producție.

Sursa: agrointel.ro, foto: thefamilywithoutborders.com

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *