Candela „neadormită” a Sfântului Mormânt veghează nestinsă de 17 veacuri

foto: Holy Land Prayer

Candela „neadormită” a Sfântului Mormânt luminează din 326, anul în care a fost descoperit Mormântul lui Hristos, şi de atunci veghează nestinsă de 17 veacuri. Candela este stinsă doar  o dată în an, în dimineaţa Sâmbetei Mari, pentru a fi aprinsă puţin mai târziu cu Sfânta Lumină.

Prima mărturie despre candelă stă scrisă  în Cronica Egeriei. Pelerina Egeria este o ascetă originară din Spania, care a vizi­tat Sfântul Mormânt în perioada 381-384, descrie Vecernia săvârşită în jurul Mormântului lui Hristos, spunând următoarele:

„La ceasul al zecelea, care aici se numeşte Lichnicon sau, cum spunem noi, Vecernie, o mare mulţime s-a adunat la Înviere. Toate făcliile şi lumânările s-au aprins şi aceasta a creat o lumină înfricoşătoare. Lumina, însă, nu intră din afară, ci se primeşte dinăuntru, din peşteră [Mormânt], adică de dincolo de zăbrele, unde o candelă arde totdeauna, zi şi noapte” (Egeria: diary of a pilgrimage, Ed. G.E. Gingras, New Zork 1970, p. 90)

”Sfânta Lumină. Minunea din Sâmbăta Mare de la Mormântul lui Hristos”,  de Haralambie Skarlakidis , traducere din limba greacă de Ierom. Ştefan Nuţescu, Schitul Lacu –Sfântul Munte Athos, Atena, 2011, p. 42)

 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *