Ce este acatistul

Ce este acatistul ?

RĂSPUNS:

Cuvântul „acatist” este de origine grecească şi înseamnă „neşedere”, sau cum explică alţii înseamnă „se ascultă stând în picioare”. Prin Acatist noi înţelegem însă o rânduială de slujbă a Bisericii noastre care se face neşezând, adică nu se poate citi un Acatist şezând, nu se şade la un Acatist.

Un Acatist se citeşte în picioare sau în genunchi şi de aceea are titlul acesta de „acatist” adică „neşedere”. De fapt, un Acatist care se rosteşte, se citeşte, în picioare sau în genunchi este o alcătuire de slujbă care cuprinde douăzeci şi cinci de bucăţi, douăzeci şi cinci de piese şi anume: treisprezece Condace, care de obicei se termină cu „Aliluia” şi douăsprezece Icoase care, după caz, se termină cu un cuvânt care e un fel de zicere de bucurie.

Cele douăzeci şi cinci de bucăţi din care se alcătuieşte un Acatist sunt după numărul celor douăzeci şi cinci de litere ale alfabetului grecesc şi, în limba greacă, fiecare din cele douăzeci şi cinci de bucăţi din care e alcătuit acatistul începe cu litera următoare din alfabet.

Deci, primul cu litera „A-alfa”, al doilea cu litera „B-beta”, al treilea cu litera „G-gama”, „D-delta” şi aşa mai departe.

sursa: popasduhovnicesc.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *