Cuptorul cu microunde, dușmanul din casa ta. Iată cât de grav este!

CUPTOR CU MICROUNDE

În prezent, foarte mulți români posedă în bucătăria lor un asemenea cuptor cu microunde. De fapt, sunt puțini cei care nu-l au. Să nu mai vorbim de restaurante și chiar bucătăriile din birourile unor firme, unde cuptorul cu microunde este un element de bază pentru că este ieftin, ușor de folosit și își face treaba într-un mod aparent curat și rapid. Puțini sunt cei care știu că aceste aparate sunt periculoase. Unii doctori susțin că face mai mult rău decât bine.

Consumatorii de hrană încălzită sau preparată la microunde fac mai des anemii, au o valoare mai mare a leucocitelor și o cantitate crescută de colesterol în sânge, spun specialistii.

Potrivit digi24.ro, la începutul acestui an a circulat pe Internet un experiment făcut de o fetiţă din Marea Britanie. Avea două plante identice. Pe prima a udat-o cu apă de la robinet, iar pe cealaltă cu apă încălzită mai întâi în cuptorul cu microunde. După nouă zile floarea udată cu apă de la microunde s-a ofilit.

„Pentru că apa îşi pierde această capacitate de a da viaţă. Apa moare, se distruge.”, explică Alec Blenche, consultant în nutriţie.

Un tânăr din Cluj făcut  un experiment pe oameni,  câştigand cu acest proiect premiul întâi în cadrul unui concurs ştiinţific din Canada.  A împărţit 12 oameni în trei grupe: unii au mâncat alimente crude, alţii alimente gătite tradiţional, iar ceilalţi mâncăruri gătite la microunde. După trei zile le-a fost testat pH-ul urinei. Rezultatele au arătat că cea mai sănătoasă mâncare este cea crudă pe când cea mai nesănătoasă este cea încălzită la cuptorul cu microunde.

Concluzia: Mâncarea crudă era cea mai apropiată de valoarea pH-ului sângelui şi a urinei. Mai exact, persoanele care au consumat alimente încălzite în cuptorul cu microunde aveau cel mai scăzut pH al urinei.

„Corpul nostru are un pH stabil la care trebuie să rămână. PH înseamnă potenţial hidrogen, asta înseamnă că pe o scară de la 0 la 14 unde 0 e cel mai acid, 14 este cel mai alcalin, noi ne situăm la 7.30.7,40. Dacă sângele nostru devine mai acid, din start e o platformă bună pentru boli şi alţi paraziţi care să se dezvolte în corpul nostru.”, spune Alec Blenche, consultant în nutriţie.

O mulţime de cercetători au studiat efectele folosirii cuptorului cu microunde asupra sănătăţii si au ajuns la concluzia ca alergiile  nu par a fi singura problemă.

„Unii autori au mai consemnat la cei care abuzează de cuptorul cu microunde şi o frecvenţă mai mare a alergiilor alimentare. Probabil că denaturează partea proteică din aliment, pentru că aceea este fracţiunea antigenică care poate declanşa boli alergice în organism”, precizează prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.

„În anii 90, doi cercetători din Elveţia au realizat un experiment cu mai mulți subiecți voluntari cărora le-au dat să mănânce alimente gătite, fie tradiţional fie doar la microunde, pe o perioadă destul de lungă, jumătate de an sau chiar mai mult. Au observat că în sângele persoanelor care au ingerat alimente încălzite la microunde s-a constatat prezenţa unei scăderi a hemoglobinei, deci o tendinţa către anemie. De asemenea, alte efecte negative printre care cel mai important ar fi formarea micronucleelor, o caracteristică a cancerului”, explică lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu, profesor în cadrul Facultăţii de Electronică Bucureşti.

Cuptorul cu microunde  produce anumite reacţii între moleculele ce alcătuiesc un material.

„Cu cât timpul de expunere este mai lung, cu atât efectul poate fi mai nociv.”,avertizează prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.

Cercetătorii au mers mai departe şi au făcut o comparaţie între diferite alimente încălzite la microunde şi într-un cuptor tradiţional:

„De pildă, în cazul usturoiului s-a observat că după numai un minut de expunere în cuptorul cu microunde, proprietăţile sale anticancerigene, aniinflamatorii şi toate celelalte dispar aproape cu desăvârşire. La fel şi la broccoli. Dacă usturoiul şi broccoli au pierdut din proprietăţi, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu laptele încălzit în cuptorul cu microunde”, spune lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu.

Alţi cercetători au studiat compoziţia a trei bucăţi identice de brânză gătite diferit: prima în cuptor tradiţional, a doua şi în cuptorul tradiţional, şi în cel cu microunde, iar a treia doar la microunde. Calitatea nutritivă a brânzei a scăzut în toate cazurile, insa „În primul caz, procentul cu care a scăzut era de vreo 4-5%, în al doilea caz 20-30%, iar în al treilea caz trecuse de 50 de procente. Deci chiar numai din cifrele acestea se poate vedea clar o diferenţă între cele trei moduri de gătire”, subliniază lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu catalogheaza cuptorul cu microunde un pericol  asupra sănătăţii publice, desi  studiile sunt numeroase. Urmariti materialul video pe onlinereport.ro.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *