Dacă spui unui om sănătos, care este fricos: „Eşti cam galben; ce ai?”, el se va duce la doctor, deşi se poate să fi fost galben pentru că priveghease sau îl duruse vreun dinte

sf paisie aghioritul

Într-o îmbulzeală, răul cel mai mare se săvârşeş­te din pricina panicii care se iscă. Într-o primejdie, lucrul cel mai important este să nu te pierzi cu firea. Vezi, cloşca se ia la bătaie cu vulturul şi se repede la el! Şi pisica se ia cu câinele, ca să-şi salveze pisoii! Îşi ridică coada în sus, şi-o face precum chiparosul, şi în­cepe să facă „chih!…”. Joacă pe o carte, ori câştigă, ori pierde; iar omului să-i fie frică…

Să nu intraţi în panică. Mai ales femeile intră uşor în panică. În timpul ocupaţiei germane, îmi aduc aminte, trebuia să mergem într-un loc aflat la două ore depărtare de Koniţa. Copiii au mers înain­te, au aflat căşti şi haine militare rămase de la sol­daţi greci, le-au îmbrăcat şi s-au dus la o bisericuţă a Sfântului Constantin. Fusesem şi eu acolo să mă în­chin. Pe atunci eram de 17 ani. Mamele lor, de înda­tă ce i-au văzut de departe, au început să strige: „Au venit italienii!” şi au luat-o la fugă. Nu au aruncat o privire să vadă ce este. Copiii purtau căşti greceşti, iar ele credeau că sunt italiene şi astfel au fugit înfricoşate de proprii lor copii.

Curajul este mare lucru. Dacă spui unui om sănătos, care este fricos: „Eşti cam galben; ce ai?”, el se va duce la doctor, deşi se poate să fi fost galben pentru că priveghease sau îl duruse vreun dinte etc.

Un militar fricos, dacă nu ştie planul strategic, poate crea o asemenea stare de panică, încât să distrugă o întrea­gă divizie. Frica îi măreşte imaginaţia şi poate începe să strige: „Iată, vin! Au ajuns… Ne omoară… Fugiţi! O, dar unde mergem, cât de multă armată au duşmanii! O să ne mănânce de vii!” – şi astfel va crea mare pagubă, pentru că uşor se influenţează şi cei­lalţi. Dar unul viteaz, dacă va vedea pe duşmani, va spune: „Sunt nişte furnici, nu sunt oameni!” – şi vor alerga plini de curaj şi ceilalţi. De aceea în armată se spu­ne că e mai bine să ai cinci viteji care să înfrunte o situaţie cu sânge rece, decât douăzeci de fricoşi.

Cuviosul Paisie Aghioritul

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *