De ce la biserică sunt mai multe femei decât bărbați?

la biserica

Cauzele sunt multiple. În primul rând, bărbaţii sunt mai mândri, iar credinţa ortodoxă este întemeiată pe smerenie şi pocăinţă. Însăşi pocăinţa se numeşte pe greceşte „metanoia”, adică schimbare – şi, după cum se ştie, bărbaţilor le este foarte greu să se schimbe. Preoţii ştiu cât de des se deosebeşte spovedania bărbătească de cea femeiască. Bărbaţii sunt foarte reticenţi în a-şi recunoaşte greşelile; femeile, dimpotrivă, adeseori se căiesc cu lacrimi în ochi.

Omului mândru îi este foarte greu să lucreze în Biserică. În Biserică totul se ţine pe ascultare şi pe smerenie. Enoriaşii ascultă de preot, preotul – de paroh, parohul – de protopop, protopopul – de episcop, episcopul – de patriarh. Totul este foarte ierarhizat. Parohii ştiu cât este de complicat să lucrezi cu bărbaţii, ei au în orice privinţă părerea proprie.

A doua cauză constă în structura sufletească a femeii. Cel mai frecvent, aceasta este călăuzită de sentimente, iar credinţa este un sentiment. Ea nu poate fi explicată raţional. Nu poate fi explicat în mod raţional de ce Dumnezeu este Treime sau cum S-a născut Hristos din Fecioară. În lucrurile acestea putem doar crede.

Argumentele logice merg doar până la un punct, dincolo de ele începe credinţa. Bărbaţii se străduiesc să explice totul logic, ca pe o teoremă, să „pună fiecare lucru pe raftul lui”. Credinţa înseamnă încredere. Încredere în Dumnezeu, încredere că Dumnezeu nu ne va înşela şi nu ne va părăsi vreodată. Aşa cum ne încredem în părinţi în copilărie. Tatăl îl aruncă în sus pe copil, pe urmă îl prinde, şi copilul ştie că tata o să-l prindă neapărat, are încredere în el. Aşa trebuie să ne încredem şi noi în Dumnezeu: ca în Tatăl nostru Ceresc.

Părintele Pavel Gumerov, El şi ea: în căutarea armoniei conjugale, Editura Sophia

loading...

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Dumitru spune:

    Interesant toți bărbații sunt mîndri ca nu frecventează biserica? De unde aşa explicație inedită părinte care ai scris articolul, curiozitatea a facut femeia să fie alaturi de Hristos, la fel pentru acest motiv au alergat la sf.mormînt dis de dimineață unde au aflat de Sfînta Înviere de la înger, oare poți spune asa cuvinte de faptul ca Sf Apostoli nu au avut credință sa alerge si ei la Sf mormînt. Au avut multa credință dar nu curiozitate. Sa nu uităm ca venind la biserică ca bărbat si ascult sf liturghie ma rog dupa puterele mele iar la un anumit moment incep a fi privit si discutat de acele care cum le ati descris a fi credinciaose reapectiv si ma simt permanent sub presiunea privirilor acelor babe si femei care vin acolo doar pentru a privi, iscodi, bîrfi nu doar barbatii dar si femeile, asta oare e credința? Asta oare e scopul participării la Sf Liturghie pentru ele? Nu vorbesc de toate sunt si femei exemplu chiar pentru bărbați dar asta este realitatea. Da sunt si mîndru si stiu cu precizie ca sunt cel mai păcătos dintre toti. Iertare va cer tuturor si binecuvîntare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *