Diferenţa între Slujba Învierii la ortodocşi şi la catolici: La ortodocşi toată biserica răsună de cântarea „Hristos a Înviat”, la catolici creştinii primesc Învierea ca pe o cateheza într-un amfiteatru

parintele-calistrat1-660x330

Pentru un milion şi jumătate de români este Paştele. Învierea Domnului a fost întâmpinată, seara trecută, în lăcașurile de cult romano-catolic, reformat și evanghelic de pe întreg cuprinsul țării. Nu vreau sa fiu răutacios, vreau doar să fiu modest în ceea cea vreau să vă spun. Am avut şi eu aseară ocazia şi nu mi-a fost greu să mă uit la televizor la Învierea Domnului în lăcașurile de cult romano-catolic. Era plin de oameni în Bazilica Sfântul Petru din Vatican, gemea sala aceea!

Faţă de noi, nu s-a luat Lumină şi nu s-a cântat Hristos a Înviat! Şi m-am gândit la un singur lucru: Nu poţi să evoluezi într-o credinţă şi într-o biserică, rămânând în pene şi în cuie de lemn pe loc. A arătat frumos acel ritual, dar fără bucuria pe care o vezi la orice sat sau drum, când vezi o troiţă cu un ştergar şi un buchet de flori, vezi oameni în haine frumoase sau straie populare, morminte şi cruci împodobite, oameni cu ouă roşii , cu pască şi cu flori, cu bucurie, cu veselie, cu rude cu prieteni, adică o adevarată comuniune care demonstrează ca Dumnezeu este Viu. Dumnezeul cel pe care l-am văzut aseară, era rece şi distant şi undeva din înaltul cerului privea acea solemnitate. Şi m-am uitat, am vrut să văd diferenţa între Slujba Învierii la ortodocşi şi Slujba Învierii la catolici! Diferenţa era colosală! La ortodocşi toată biserica răsună de cântrea „Hristos a Înviat”, tot poporul cântă cu gura şi cu credinţa, de la mic până la mare, în miros de tămâie şi lumănari de ceară curată, spre deosebire de Învierea de la Biserica Romano-Catolică, unde creştinii primesc Învierea ca pe o cateheza într-un amfiteatru. Nu poţi să ai bucuria Învierii, lipsit de actul în sine. Tocmai de aceea învierea creştinilor rămâne moartă dacă nu putem să altoim credinţa vie!

Parintele Calistrat ChifanPredica video AICI

loading...

De asemenea, ai putea dori...

11 răspunsuri

 1. Mădălina-Daniela spune:

  Îmi cer scuze că vă contrazic, dar nu aveți dreprate. Nu ştiu ce slujbă ați urmărit, dar eu având religie romano-catolică ştiu cum arată Învierea. Sunt născută într-un sat din județul Vrancea unde sunt majoritari creştinii romano-catolici. După ce luăm lumină, intrăm în procesiune, ordonat, în biserică, unde după puțin timp de „întuneric” se aprind toate luminile şi se cântă din toată inima şi cu bucurie în glas Cristos a înviat! Nu există în tot anul un moment mai solemn şi mai înălțător decât acesta. Şi tot parcursul slujbei este dominat de o bucurie de nedescris, toți oamenii sunt împăcați cu Dumnezeu şi îl pot primi în suflet. Este nespus de frumos să vezi că peste 98% dintre credincioşii din biserică se pot împărtăși. Ritualul în sine este atât te pătrunzător încât este greu de descris în cuvinte. Iar când slujba ia sfârşit, merg împreună să îi „vizităm” pe cei plecați dintre noi, cu candele şi cântece care îți înalță sufletul până la cer. Şi păstrăm bucuria aceasta în suflet, pe chipuri şi în familii nu doar în cele trei zile care purced după Înviere, zile în care nu uităm să Îl vizităm pe Cristos Înviat în casa lui, biserica, dar şi în celelalte zile până la Înălțare. Si acum vă întreb: Cum puteți spune că noi nu simțim bucuria Învierii când noi nu uităm nici o secundă să ne bucurăm în Domnul şi cu Domnul?

 2. Hasbe spune:

  Normal ar fi ca sa nu conteze, in niciun fel, biserica ci doar credinta. Cu tot respectul, punctul de vedere prezentat aici este perimat si nu tocmai bine intentionat. Acesta este, cred, unul dintre motivele pentru care multi dintre noi, crestinii ortodocsi, ne manifestam credinta doar prin praznice/mese, prin tot felul de „sfintiri” aiuritoare…

 3. CIS spune:

  Cat de ușor este sa judecam și sa catalogam pe alții. Acum când timpurile ne pun la punct, cel mai bun lucru părinte este sa arăți cu degetul spre …ceva ce nu cunoști în profunzime. Oare nu la fel poate părea și din partea cealaltă?
  Creștinii nu au nevoie sa fie doborâti de islamism, au grija sa se dărâme intre ei.
  Altoiul vieții nu suntem noi, ci e Mântuitorul. Îmi rezerv bucuria și dreptul sa fiu judecat de El.

 4. Mircea spune:

  Biblia spune clar si fara nici un dubiu ca nu religia va mantui omul, ci credinta in Iisus Hristos, deci e gresit ca noi ortodocsii sa consideram ca ceilalti care nu gandesc ca noi sunt rataciti, e total incorect, Biblia spune ca mantuit va fi omul care crede in Domnul Iisus Hristos, se pocaieste de pacatele sale si se boteaza, adica face publica hotararea lui fara sa se rusineze, deci haideti sa gandim mai departe de o religie, ci sa cautam sa implinim cu adevarat Sfintele Scripturi ca nu cumva sa ii judecam pe ceilalti si sa uitam defapt de propria noastra mantuire si luptand impotriva celorlalti sa ajungem chiar noi sa ne pierdem mantuirea.
  Toleranța și respectul celorlalte religii ar trebui să fie comportamentul normal și moral al ortodocsilor. Din nefericire, ortodoxia se consideră superioară celorlalte religii, lucru care contravine chiar învățăturii creștine și aduce numai dezbinare.
  Cine are interesul de a strecura astfel de concepte și atitudini în biserica ortodoxă, nu știu, dar ele nu îi fac cinste.
  A te crede superior (singura religie adevărată, doar noi Îl avem …, etc.) înseamnă trufie, iar trufia este condamnată de învățăturile ortodoxe.
  Ce folos dacă între vorbe și fapte avem diferențe așa de majore.

 5. Guist spune:

  Hristos a inviat! neconditionat ,fara partinire,si nu poate fi privatizat.
  Textul ce-l comentam nu are nimic de a face cu cultul Ortodox.
  Personal prefer o sarbatoare sobra ,responsabila si …aliniata in detrimentul uneia fara noima.
  Pericolul unui astfel de text este de a naste discutii ce scot ce-i mai rau din fiecare dintre noi.NU e nimic Ortodox in text.

 6. Cristian spune:

  Aberant ce am citit, atat pot sa spun. Bucura-te de obiceiurile tale si respecta-le pe ale altora. Nu critica, nu fi increzut, nu ai de unde sa stii ce este in sufletul acelor oameni. Credinta in Dumnezeu nu trebuie cantata, strigata sau exteriorizata.
  Si asta o spune un crestin ortodox.

 7. Eva spune:

  Nici măcar nu știți ce criticați… Aveți închiși și ochii și urechile și sufletul. Unde vă este iubirea despre care „predicați”, unde vă este toleranța creștină cu care vă lăudați? Scoateți-vă bârna din ochi , pe urmă deschideți-vă gura, dacă mai credeți că este cazul.

 8. metatron spune:

  Eva, orice alta religie inafara de ortodoxie e eretica, ce toleranta, toleranta zero, binele nu se roaga de nimeni, cel care te critica te iubeste nu cel care te sustine spre groapa minciuni,ortodoxia nu are ce lasa de-la ea, ortoxia e totul, totii cei insetati veniti la preoti sa luati apa(invatarura) de care sufletului i este sete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *