„Dumnezeu este dragoste, iar cel ce petrece în dragoste, în Dumnezeu petrece, și Dumnezeu este în el”

Dragostea

Vom discuta despre invidie, aratand cat de rea si daunatoare sufletului este aceasta patima. Imparatul Irod, batran neputincios in varsta de saptezeci de ani, auzind ca s-a nascut Hristos, noul imparat israelitean, s-a aprins de invidia care l-a orbit si i-a impietrit inima intr-o asa masura, incat a hotarat sa ucida in regiunea Betleem pana la paisprezece mii de prunci, pentru ca impreuna cu ei sa-l omoare si pe Hristos care S-a nascut…

Insa invidiosul Irod nu l-a ucis pe Hristos, ci si-a pierdut pentru totdeauna sufletul, iar pruncii ucisi de catre el vor petrece fericiti pentru vesnicie in camarile ceresti ale mucenicilor, in timp ce el are sa se chinuie pentru vesnicie in gheena.

<…> Trebuie sa ne straduim in tot chipul sa ne impotrivim invidiei si sa distrugem aceasta patima incat de la inceputul ei, pentru ca cei coplesiti de invidie procedeaza in actiunile lor aproape asemanator lui Irod.

…Sa ne silim sa avem dragoste si bunavointa fata de toti, atat fata de cei care ne iubesc, cat si fata de cei care nu ne iubesc, fata de cei binevoitori si fata de cei nebinevoitori. Nu in zadar spune cuvantul lui Dumnezeu: „Dumnezeu este dragoste, iar cel ce petrece in dragoste, in Dumnezeu petrece, si Dumnezeu este in el”. Amin.

Sf. Ambrozie de la Optina

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *