Icoană făcătoare de minuni din România. Mulți credincioși și-au găsit aici alinare

foto: doxologia.ro

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu este una dintre cele mai puternice icoane făcătoare de minuni din țară, pentru că din ochii Maicii Domnului izvorăște un mir cu putere miraculoasă, spun credincioșii.

Această icoană a fost pictată în anul 1938 de preotul Octavian Zmău din Roman. Ea a fost donată Mănăstirii Hadâmbu de ieromonahul Iov Mazilu, starețul așezământului.

Timp de 32 de ani, icoana a stat ascunsă în Sfântul Altar al bisericii mănăstirești, într-o ladă. După redeschiderea mănăstirii în 1992, icoana a fost găsită și așezată la loc de cinste, spre închinare și cinstire, de către monahii mănăstirii.

Ulterior Icoana Maicii Domnului a fost îmbrăcată în foiță de aur, ferecată în argint, iar coroanele Maicii Domnului și ale Pruncului Iisus au fost decorate cu pietre prețioase.

De sărbătoarea Bobotezei din anul 1992 icoana a izvorât pentru prima dată mir, astfel de eveniment miraculos urmând să se petreacă de mai multe ori în decursul anilor, mai ales la marile sărbători.

Icoana de la Hadâmbu o înfățișează pe Maica Domnului purtându-L pe Pruncul Sfânt pe mâna dreaptă, nu pe cea stângă, ca în restul icoanelor. Din acest motiv, icoana se aseamănă cu Icoana Maicii Domnului „Axion Estin” aflată pe Sfântul Munte Athos.

În 2003, mănăstirea a ars în întregime într-un incendiu. Absolut totul a fost făcut scrum, mai puțin icoana Maicii Domnului. Chiar și paraclisierul a murit, încercând să mai salveze ceva din biserică.

Vindecări miraculoase: Un preot bolnav de leucemie, din Brașov, povestește că și-a trimis soția să atingă hainele sale preoțești de icoană, iar apoi s-a îmbrăcat și a slujit cu ele. După o săptămână, preotul și-a refăcut analizele și acestea au ieșit bine, se vindecase.

Despre Mănăstirea Hadâmbu:

Mănăstirea Hadâmbu este una dintre cele mai frumoase mănăstiri din zona Iașilor, dar tezaurul ei cel mai de preț este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la care mii de pelerini osteniți îngenunchează și primesc mângâiere și vindecare minunată.

Istoria Mănăstirii Hadâmbu este o istorie de dureri și de bucurii, cu multă pustiire și moarte, dar având ajutorul necontenit al Maicii lui Dumnezeu.

Din unele documente domnești aflăm că, în anul 1659, voievodul Gheorghe Ghica (1658-1659) i-a dăruit boierului grec Iani Hadâmbu, fost chelar, un loc „în pădurea Iașilor, la Dealul Mare”, pentru a construi o biserică cu hramul „Nașterii Preacinstitei și Născătoarei de Dumnezeu”.

Boierul Iani Hadâmbu a primit această proprietate cu scopul de a reînnoi o veche bisericuță de lemn din secolul al XV-lea, având hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.

Mănăstirea, care s-a numit „Hadâmbu”, după numele ctitorului ei, este un complex monastic fortificat, defensiv, construit în a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

Biserica și zidurile sunt construite din piatră de carieră sub forma unei fortărețe, datorită acelor vremuri vitrege când năvăleau turcii și tătarii, prădând mănăstirile.

În jurul anului 1810, schitul Hadâmbu era închinat Mănăstirii Galata, iar apoi pentru 3 ani Sfântului Mormânt de la Ierusalim. Aici au viețuit mai multe generații de călugări greci până în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), când a fost dată legea secularizării averilor mănăstirești (1863). În urma acestei legi, monahii greci au fost obligați să părăsească mănăstirea.

Abia în 1937, prin voința starețului Iov Mazilu și cu binecuvântarea patriarhului Miron Cristea, sfântul locaș a fost repopulat cu monahi și renovat, cunoscând o scurtă perioadă de înflorire, până în 1960, când frații au fost alungați de autoritățile comuniste și s-au risipit prin satele sărace din împrejurimi, unde lucrau cu ziua.

Icoana Maicii Domnului a fost donată Schitului din Dealul Mare, cum este cunoscută Mănăstirea Hadambu, de ieromonahul Iov Mazilu. Icoana a fost apoi ferecată în argint de meșterul Ion Contfas din Târgu Neamț.

În anul 2003, izbucnind un incendiu, arde în întregime o casă monahală și moare un tânar sucevean, Nicușor Leuca. Obiectele bisericești din casă ard, însă, prin miracol, doar icoana Maicii Domnului rămâne neatinsă.

Pe langă această icoană care în mod nu prea obișnuit o reprezintă pe Maica Domnului ținând pruncul în partea dreaptă (stânga privitorului), mai sunt alte 3 icoane făcătoare de minuni.

sursa: ortodoxia.rol.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *