Mitropolitul ortodox care spală regulat saloanele unui spital… Aflați de ce! FOTO

mitropolitul marc arhiepiscop de ryazan spala saloane spital curatenie 2

Credeti ca trufasii sectelor protestante si neoprotestante cunosc ce-i aia smerenia? Greu de crezut ca au aflat de aceasta frumoasa virtute ortodoxa. Ei stiu doar sa infiereze si sa arunce cu noroi in sfintii care au murit in sabie si foc pentru Evangheliile pe care si ei le propovaduiesc in zilele noastre. De multe ori, si sunt convins de asta, ca o fac din prea multa prostie… sau din ignoranta – nu vor sa descopere Adevarul. Nu-si cunosc istoria cultului nici cu 50 de ani in urma si vorbesc cu multa apasare de Dreapta Credinta Ortodoxa care a vegheat pentru mantuirea a milioane si milioane de suflete de peste 2000 de ani.

Portalul de stiri Lacasuri Ortodoxe ne prezinta uimitoarea poveste a Mitropolituli Marcu de Riazan si Mihailov care ajuta in mod frecvent la curățarea saloanelor din spitalul Riazan (Rusia).

„În mod obisnuit, Arhiepiscopul încearcă să-si găsească timp în programul său – si asa destul de plin – pentru a ajuta la curatarea saloanelor de spital. Nu degeaba se spune ca garanția sanatatii este curatenia”, marturisesc surse din cadrul Bisericii.

Acest lucru poate fi ceva poate mai putin obisnuit si cunoscut pentru lumea laica, dar pentru credinciosii ortodocsi nu pare a fi un lucru foarte special. Multi credinciosi de rand aleg sa practice voluntariatul (sub toate formele) si sa se puna in slujba Bisericii si a lui Hristos, a semenilor lor. Cu toate acestea, astfel de manifestari, chiar daca ele exista in mod asemanator si la Ierarhi (vizitele arhiereilor sunt foarte dese in penitenciare si spitale, in azilele de batrani si in casele de copii, puteti verifica in ARHIVA Lăcaşuri Ortodoxe®), sunt mai putin mediatizate in presa laica, preocupata astazi de promovarea altor asa-zise „modele”. Cu toate acestea, astfel de lucruri se intampla, iar arhiereii ortodocsi continua de la inceputurile Bisericii sa isi slujeasca semenii si sa se preocupe de rezolvarea problemelor lor, constienti ca acest lucru reprezinta, nu pe ultimul plan, un exercitiu personal de sporire duhovniceasca si de slujire in iubire.

La fel se intampla si in cazul Mitropolitului Marcu, cu care functionarii spitalului din Riazan si pacientii s-au obisnuit deja sa-l vada curatand saloanele spitalului si, de cele mai multe ori, revenindu-i in grija salonul de urgenta (foto).

Reprezentantii Episcopiei ortodoxe de Riazan, de sub Patriarhia Moscovei, intervievati, au recunoscut că acest tip de activitate nu doar ca-l ajuta, la nivel personal, pe cel ce face curatenia – ca forma de slujire a aproapelui si a celui aflat la nevoie – sa isi cultive un anumit nivel de auto-disciplina ci, totodata, contribuie la… recuperarea mai rapida a pacientilor.

Cate un preot și unii elevi de seminar mai obisnuiesc, uneori, pornind de la modelul Ierarhului lor, sa il ajute pe „Vladica” (Episcop) la „locul său de muncă”.

Într-un interviu acordat publicatiei rusesti „Pravmir”, in urma cu doar cateva ore, Mitropolitul Marc a acceptat sa vorbeasca despre modul în care un preot ar trebui să slujească de fapt, și a formulat regulile de bază ale modului în care un preot trebuie să se comporte cu enoriasii sai.

„Înainte de toate, cu siguranta, preoții ar trebui sa-si aminteasca faptul ca Dumnezeu este Cel Care-l cheama pe om sa se apropie de El, si nu preotul face asta, asa incat nu are niciun motiv să-si hraneasca cultul propriei sale personalitati în Biserică. Un parinte nu ar trebui să domine sau sa reprime identitatea enoriașului sau, sub nicio forma!

În al doilea rând – un preot nu ar trebui să sperie pe nimeni, în niciun fel. Odată, o mamă speriata a venit la mine, cu fiica ei. Intre alte ‘sfaturi’ pe care preotul i le dadea fetei, acesta i-a zis, la un moment dat, că ea risca sa fie lovita de o mașină, iar astfel, saraca fata prinsese frica de a mai traversa strada.

Este important ca un preot sa le explice adevarurile duhovnicesti enoriașilor sai, și să-i încurajeze sa duca o viață creștină, dar nu sa-i forteze. El ar trebui să-i învețe să trăiască într-o atmosfera de libertate și de responsabilitate – și, desigur, este important ca obiectivul principal al unui preot sa ramana permanent grija fata de suflet, nu grija fata de propriile buzunare”, a spus Arhiepiscopul.

Va oferim, in articolul de fata, cateva fotografii cu Mitropolitul Marc, puse la dispozitie de publicatia Pravmir.

mitropolitul marc arhiepiscop de ryazan spala saloane spital curatenie 1 mitropolitul marc arhiepiscop de ryazan spala saloane spital curatenie 3 mitropolitul marc arhiepiscop de ryazan spala saloane spital curatenie 4
loading...

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Sara spune:

    De ce aruncati cu noroi in oameni care au inceput orfelinate si case pentru copii in Romania mult inaintea prelatilor ortodoxi? Se poate verifica cu documente emise de statul roman imediat dupa ’89.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *