”Munceşte şi te roagă!“ Ce este și cum se folosește metanierul

Siragul de metanii (metanierul) nu este un obiect strict monahal, ci el poate fi foarte bine folosit si de catre oamenii din lume, de catre toti cei care vor sa se roage lui Dumnezeu. El nu este însa vreun fel de amuleta cu puteri magice sau exorciste, ca cele date de catre vrajitori sau mediumuri oamenilor naivi ca sa le poarte la încheietura mâinii sau la gât.

Dimpotriva, este un adevarat obiect sfânt, ortodox, folosit pentu rugaciune.

Exista doua moduri în care ne putem ruga folosind siragul de metanii:

1. În orice moment al zilei în care avem putin timp liber, tinem metanierul în mâna stânga sau dreapta si miscam cu degetul de la un nod la altul zicând în acelasi timp rugaciunea: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul (pacatoasa)” sau „Prea Sfânta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ma”.

2. În momentul în care ne facem rugaciunea zilnica, dupa regula de rugaciune pe care ne-a dat-o duhovnicul nostru, putem tine siragul de metanii între degetul mare si aratator si miscam cu ajutorul degetului mare de la un nod la altul. La fiecare nod facem simultan urmatoarele doua lucruri: ne însemnam cu semnul sfintei cruci si rostim rugaciunea: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul”. Când terminam toate nodurile siragului de metanii, continuam în acelasi fel, de atâtea ori de câte ne-a spus parintele duhovnic.

În acest punct trebuie sa subliniem un lucru foarte important: exista multe carti despre rugaciune, dar înainte de a începe sa urmam o regula de rugaciune, este absolut necesar sa cerem sfatul, binecuvântarea si îndrumarea spirituala a parintelui nostru duhovnic ( preotul la care ne spovedim). Asa ne-a învatat Dumnezeu de la început pentru a evita amagirile si pentru a nu pierde calea cea dreapta.

Rugaciunile care pot fi spuse cu ajutorul siragului de metanii

În general, atunci când ne rugam folosind siragul de metanii rostim o rugaciune care este cunoscuta sub numele de „Rugaciunea lui Iisus”. Aceasta poate fi spusa într-o forma scurta: „Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine pacatosul (pacatoasa)” sau într-o forma mai lunga: „ Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul (pacatoasa)” sau „Pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale tuturor sfintilor Tai, Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine pacatosul (pacatoasa)”.

De asemenea se poate folosi siragul de metanii si cu alte rugaciui scurte precum: rugaciunea vamesului – „Dumnezeule, milosiv fii mie, pacatosului” (Lc. 18,13), rugaciune catre Maica Domnului – „Prea Sfânta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul”, rugaciuni catre Sfântul Înger Pazitor („Sfinte Îngere, pazitorul vietii mele, roaga-te lui Dumnzeu pentru mine, pacatosul”), catre diferiti sfinti în parte („Sfinte –numele- roaga-te lui Dumnezeu pentru mine, pacatosul”) sau catre toti sfintii („Toti sfintii rugati-va lui Dumnezeu pentru mine, pacatosul”).

De asemenea putem folosi siragul de metanii si pentru a ne ruga pentru altii: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnzeu, miluieste-l (miluieste-i) pe robul (robii) Tai, … (numele)”. Aceasta este valabil si în cazul rugaciunii pentru cei morti: „Doamne, odihneste cu dreptii sufletele adormitilor robilor Tai”.

Părintele Teofil Părăian: „Metanierul este un suport material pentru o lucrare spirituală“

Trebuie subliniat înca o data ca în ceea ce priveste orice regula zilnica de rugaciune, primul si ultimul cuvânt îl are parintele duhovnic al fiecaruia, asa cum ne-au sfatuit Sfintii Parinti, pentru a evita prin aceasta amagirile si caderile.

sursa: manastirealipnita.ro

 

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *