Nu omorî pe unul din aceștia ce îi ai?

mana-copil-adult

Un oarecare ucenic de al meu, lector la o facultate, poartă un nume rar si neobisnuit pentru un laic, ca de pildă Amfilohie (citez un nume fictiv, nu pe cel adevărat). Cu cîteva săptămîni mai înainte, fiind de fată si părintii lui si alte persoane, l-am întrebat din curiozitate cum de s-a întîmplat să-si ia un astfel de nume. Tatăl lui, tăran simplu si cu putină carte, s-a grăbit să-mi explice faptul, cu o minunată sinceritate. Transcriu aproape cuvînt cu cuvînt povestirea sa fără nici un comentariu:

„Atunci cînd femeia mea a rămas însărcinată cu Amfilohie, adică acum 55 de ani începuse ca moda avorturilor să se transmită si la sate. Deoarece mai aveam si alti trei copii, ne-am gîndit să nu-l mai tinem pe acesta. Am mers în oras (notă: a se întelege capitala judetului) si am vizitat un medic ginecolog, cunoscut de-al nostru. I-am spus ce voiam. Acela ne-a ascultat si după aceea mi-a spus: „Bre, Costică (notă: si acest nume este fictiv), dacă vrei să ai numai trei copii căci patru ti se par multi, de ce nu faci altceva? Dacă îl omorîm pe acesta o băgăm în primejdie si pe femeia ta. Nu e oare mai bine să-l omorîm mai degrab pe unul din cei trei copii pe care îi ai, de preferintă pe cel mai mic, si să-l lăsăm pe acesta să se nască? Astfel vei avea tot doar trei copii, iar femeia ta nu va trece prin nici o primejdie”. Cînd am auzit aceasta m-am cutremurat. Credeam că mi-a căzut un trăznet în cap. Atunci am realizat ce voiam să fac.

– Bine, doctore, i-am spus. Ai dreptate. Îti multumesc. Vom tine copilul.

– Si-l voi boteza eu, a răspuns medicul.

Ne-am dat mîinile, si cînd s-a născut Amfilohie al nostru si l-a botezat medicul, i-a dat numele tatălui său, pe care s-a întîmplat să-l cheme Amfilohie. După asta, cum să ne mai gîndim la avort! Astfel au venit în lume încă alti doi copii după Amfilohie. Si fireste nu ne-a părut rău niciodată. Toti copiii nostri au ajuns foarte bine, toti s-au aranjat în cel mai bun mod. Cînd au crescut si au luat calea lui Dumnezeu, ne-au ajutat si pe noi să devenim crestini buni…”

Arhimandrit Epifanie Teodoropulos

„PRESA ORTODOXA”, 28.05.86 (GRECIA)

Articol relatat de portalul logos.md

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *