Dacă te uiți cu atenție pe etichetele pateurilor de ficat din comerț, s-ar putea să renunți la a mai consuma acest aliment

pate-de-ficat

Dacă te uiți cu atenție pe etichetele pateurilor de ficat din comerț s-ar putea să renunți la a mai consuma acest aliment.

Pateul de ficat din comerț are de fapt un conținut foarte scăzut de… ficat. Majoritatea conservelor de pate de ficat au un procent de 15-25% ficat de porc. În rest, ingredientele sunt slănină, șorici, făină albă de grău (!!!), proteină vegetală din soia, amidon din porumb, apă, sare iodată (după gust, pentru că nu scrie nicăieri ce procent de sare a fost folosit în cele 85% rămase după ingredientul principal), zahăr, carmin (colorant), gluten (agent alergen) și nitrit de sodiu, pe post de agent conservant. Despre nitritul de sodiu (E 250) și potențialul său cancerigen s-a discutat mult în ultima vreme, deci putem considera că este bine să fie evitat.

Dacă avem ghinion, unele conserve de pateu de ficat conțin și mai puțin ficat, dar E-uri pentru colorare din belșug, potențator de gust și chiar mai multe tipuri de substanțe conservante deodată. Nu de alta, dar la doar 15% ficat într-o conservă, restul cutiei trebuie umplut cu ceva cât mai ieftin.

Iată o listă de substanțe prezente pe etichetele pateurilor de ficat din comerț: polifosfați, condimente, extract de condimente, muștar, sirop de glucoză, emulgatori – esterii glicerolici ai acidului citric, lactilat de sodiu, agenți de îngroșare: gumă guar, gumă xantan, antioxidant- acid citric, ascorbat de sodiu, potențiator de aromă: monoglutamat de sodiu, vitamine, agent de gelifiere – caragenan, agent de reglare a acidității: acid malic.

Sursa: Ziarul National

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *