Rugăciune către Maica Domnului, pe un manuscris din secolul al III-lea

manuscris-vechi

Potrivit experților, papirusul datează din secolul al III-lea, fiind cea mai veche dovada scrisă că poporul creştin se ruga Maicii Domnului. „Bucură-te ceea ce eşti plină de dar, Marie, rugăciunile noastre nu le trece cu vederea, pe cei din necazuri izbăvește-ne, una curată și binecuvântată”.

Încă din primele zile ale religiei creştine a existat conştiinţa faptului că Maica Domnului este mijlocitoarea noastră în faţa Sfintei Treimi. Icoane ale Fecioarei Maria sunt menţionate în documentele şi scrierile creştine din primele patru secole, provenind atât din Răsărit, cât şi din Apus. Pe lângă icoanele Născătoarei de Dumnezeu au existat şi alte mărturii prin care ne este demonstrat că Sfânta Fecioară era invocată în rugăciunile creştinilor din primele secole creştine, cu mult înainte de Sinodul III ecumenic de la Efes, care a stabilit dogma mariologică în învăţătura creştină. O astfel de mărturie este cea mai recentă descoperire din Egiptul actual.

Conform comunicatului de presă postat de către Patriarhia Ortodoxă a Alexandriei şi a toată Africa, arheologii au descoperit în apropierea anticului oraş Alexandria cel mai vechi manuscris care conține o rugăciune adresată Preasfintei Fecioare Maria. Potrivit experților, papirusul datează din secolul al III-lea, fiind cea mai veche dovada scrisă că poporul creştin se ruga Maicii Domnului.

„Bucură-te ceea ce eşti plină de dar, Marie, rugăciunile noastre nu le trece cu vederea, pe cei din necazuri izbăvește-ne, una curată și binecuvântată”. Acesta este textul descoperit pe papirusul alexandrin care descrie viaţa creştină în marea metropolă. Dacă analizăm cu atenţie textul, el se aseamănă cu troparul folosit la litia din cadrul vecerniei, oficiată sâmbătă seara în cultul liturgic al Bisericii Ortodoxe. Descoperirea ne demonstrează faptul că, indiferent unde au trăit creştinii, în spaţiul alexandrin sau în cel sirian au existat dintotdeauna rugăciuni comune, imne care au supravieţuit până astăzi.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. Iosif spune:

    Poporul care se numea crestin pe vremea aceea de fapt nu cunostea pe Dumnezeu. Obiceiurile paganesti si lumea au intrat odata cu venirea la putere a lui costantin. Nestorie episcop al constantinopolului anticipa o noua EREZIE cu privire la persoana lui isus Christos era pe cale sa isbucneasca. Nestorire a infierat pe acei episcopi care o numeau pe Maria „Mama Lui Dumnezeu ” . Acest nume sustinea Nestorie constituia erezie , caci nu putea Dumnezeu sa se nasca dintr-o femeie . Da , Maria a fost mama a aceleei parti Umane si Nu partii Divine . Isus a fost si Om si Dumnezeu . In urma consiliului de la EFES Nestorie a fost condamnat si destituit . Lupta a fost data de Chiril cu sprijinul a mai multor episcopi si a imparatului . Chiril este autorul doctrinei Ortodoxe referitoare la persoana lui Isus Christos . Chiril este un Paradox al istoriei gandirii crestine .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *