Sf. Mitropolit Varlaam: Proorocii despre vremurile din urma si caderea crestineasca a Moldovei

sfantul-ierarh-varlaam

DOCUMENT DOMNESC

Descoperit de Paul de Alep intr-un sipet al lui Duma Negru despre vremurile din urma ale Moldovei, de la mitropolitul Varlaam


– Dupa plecarea mitropolitilor fanarioti vor urma oameni nevrednici la scaunul Moldovei, care vor incerca sa vanda dreapta credinta.
– Amestecurile de credinta drept-maritoare, cu cele papistasesti si paganesti nu vor mai fi o uraciune si o urgie in fata lui Dumnezeu.
– Oamenii se vor vinde intre ei, vor fi taieri de sabie intre frati pentru putere si ranguri pamantesti.
– Moldova va fi rupta si impartita dupa bunul gust al puterii de la Rasarit, prin sfaturi marsave si ticaloase.
– La vremea din urma, o fiara rosie cu multe capete va inghitI intreaga Europa crestina, iar oamenii se vor salbatici mai rau ca fiarele.
– Oamenii se vor inrai si vor strica obiceiurile pamantului, inmultindu-se intre ei ca dobitoacelefara nici o rusine, lepadand Sfanta Taina crestina a nuntii.
– Vor defaima obiceiurile crestinesti, dedandu-se la tot felul de obiceiuri straine, iar paganii se vor amesteca cu sangele crestinesc. Mare urgie va fi atunci.
– Domnii pamantului vor fi oamenii vanduti satanei, care nu vor mai purta grija poporului drtept-credincios.
– Mosiile stramosesti vor fi calcate cu japca si luate de straini dupa bunul lor plac, lucru ne mai intalnit in curgerea timpului in Moldova.
– Biserica stramoseasca va fi rusinata de noile obiceiuri paganesti si papistasesti, aduse cu sila de vladicii lor cu apucaturi satanicesti. Oamenii afierositi lui Hristos cu slujba vesnica, vor lepada sfantul chip si fagaduinta inaintea lui Hristos, dedandu-se la viata lumeasca dinainte.
– La vremea din urma, pamanturile nu-si vor mai da roada lor, padurile vor fi taiate, iazurile vor fi secate, oamenii vor vinde mosiile fara rusine, uitand ca stramosii lor le-au pastrat cu sabia.
– Legile crestinesti ale tarii vor fi lepadate, iar hrisoavele voievodale vor fi luate in ras, iar conducatorii netrebnici vor face legamant cu fiara apocaliptica.
– Vlastarele moldovenesti, urmasii domnilor si boierilor de demult, se vor deda la obiceiuri si apucaturi ieftine.
– Barbatii vor schimba obiceiul Dumnezeiesc al demnitatii lor si se vor acoperi cu straie femeiesti, iar femeile vor umbla precum barbatii.
– Adunarile din sarbatori si toate obiceiurile pamantului vor fi schimbate in obiceiuri si apucaturi salbatice, paganesti, aducand in Moldova in locul jocului de sarbatoare, jocuri de la salbatici.
– La vremea de apoi, pe pamanturile Moldovei, va domni saracia, jalea, moarte, spaima, frica si omul nu va mai fi stapan in batatura lui.
– Vor pune Domnii pamantului biruri si legi cum n-au mai fost de la intemeierea Moldovei.Vor pune biruri si pe aerul lasat de Dumnezeu.
– Fiarele pamantului si pasarile si dobitoacele isi vor schimba firea lor si vor aparea altfel de dobitoace, iscodite dupa mintea omului, care vor fi slabe la trup si fara de folos.
– La vremea cea din urma, oamenii se vor strange unii langa altii in tot felul de nascociri, lepadand truda satului, munca va fi o rusine, rusinea va ramane un obicei, iar cei dreptI vor fi socotitI nebuni. Se vor insela unii pe altii, crezand ca asta e legea lui Dumnezeu.
– Si in cele din urma, ultima randuiala a pamantului: se vor dezgropa oasele stramosilor si parintilor nostri, vor fi daramate bisericile, vor fi lepadate randuielile crestinesti si vor iesi un soi de oameni, care tot in numele lui Dumnezeu vor face biserici fara cruce, vor nesocoti Sfanta Jertfa si in cele din urma o vor amesteca in slujire cu paganii.
– Asa arata Apocalipsa Sfintei Carti a Scripturii ca la vremea din urma, cand veti vedea uraciunea pustiirii in locu cel sfant, razboaiele pe alocuri, urgiile si uciderele intre oameni, lepadarea pruncilor din pantecele femeiesti si oameni cautand linistea de la un capat in altul al pamantului, cand graiurile se vor amesteca ca alta data in Babilon si sfarsitul va fi aproape.
– Moldova cea frumoasa si bogata, plina de daruri Dumnezeiesti, plina de locasuri sfinte, plina de oameni harnici si credinciosi, va cadea 1n mainile paganilor si necredinciosilor, iar caderea ei va fi mai grea decat caderea Constantinopolului la vremea maritului nostru domn Stefan cel Mare si Sfant.
– Binecuvantat a fost pamantul Moldovei si nerusinata a fost ocara oamenilor, care prin faptele si apucaturile lor strcate, vor intoarce pe voievozi in morminte si vor face pe stramosi sa lacrimeze sub glie, stand cu fruntea plecata in fata Maritului Stapan Hristos, pentru rusinea lasata de urmasii lor.
consemnat de Paul de Alep
__________________
Document din Moldova, dat de mitropolitu Varlaam mitropolitului Macarie cu prilejul calatoriei prin Moldova, adus de la pustnicii da la schitul lui Zosima din tinuturile Neamtului cu titlul: «Proorocii despre vremurile din urma si caderea crestineasca a Moldovei» | apologeticum.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *