Ştiaţi că țara noastră deține o treime din izvoarele termale şi minerale din Europa?

Pare ca Dumnezeu a ales sa dea acestei tari tot ce e mai frumos. Peisaje de o frumusete inegalabila, resurse naturale din belsug, un tezaur inestimabil si…surse de apa cu proprietati miraculoase. In Romania, izvorasc si ostoiesc setea pamantului o treime din toate izvoarele termale si minerale din Europa. Firicele de viata care au strans in ele mineralele intalnite in cale, rostogolindu-si apele in locuri de poveste si asteptand ca sa devina elixir de sanatate pentru cei care vo sti sa le pretuiasca si valorifice. Altele au iesit inspumate, spargand cu greu scoarta batranului pamant si din cauza ostenelii, s-au incalzit pana la 40-45 grade C. 

Din pacate Romania nu a stiut sa valorifice aceste minuni oferite de natura. Desi tara noastra musteste in bogatiile izvoarelor termale si minerale, cele mai multe din perlele balenoturismului romanesc sunt in paragina. Cateva insa, revin la viata incet-incet, spre a ne mai da o sansa. Totodata, multe din aceste ape vindecatoare sunt exportate catre tari straine, unde sunt valorificate intr-o gama larga de produse sau imbuteliate ca atare si revandute din nou in Romania…Nu vreau sa insist prea mult pe aceste aspecte negative, asa incat o sa va aduc in vedere cateva din statiunile unde gasiti din belsug aceste ape minerale si termale, doar- doar va voi trezi interesul de a merge si a va bucura de o binemeritata cura de sanatate.

Slanic Moldova: situat in judetul Bacau, la poalele muntilor Nemira, „Perla Moldovei” este una din cele mai frumoase statiuni balneoclimaterice, asezata intr-un cadru natural de exceptie si recunoscuta pentru apele sale cu proprietati vindecatoare.

Borsec: protejat de Muntii Giurgeului – Muntii Bistritei – Calimani, micul orasel Borsec din judetul Harghita este un nume cunoscut aproape oricarui roman si asta pentru apa minerala care izvoraste din aceste locuri.

Baile Herculane: o statiune cu renume mondial, in trecut cunoscuta si apreciata chiar si de capete incoronate, astazi este o umbra a ceea ce a fost candva. Insasi romanii au cunoscut si s-au bucurat de proprietatile miraculoase ale apelor din aceasta zona. Istoria scrisa in jurul acestei statiuni merita detaliata, asa incat promit sa revin cu un articol despre „Ad aqua Herculi sacras ad Mediam”.

Caciulata, Calimanesti, Biborteni, Zizin si multe alte statiuni asteapta turistii sa se bucure de aceste bogatii ale naturii. Si pentru ca se spune ca o apa tamaduitoare trebuie consumata direct de la sursa, nu ezitati! Toate perlele balneoturismului romanesc au pe langa ape vindecatoare si norocul de a fi asezate in zone pitoresti, incarcate de energie si de frumusete.

Cazinoul_din_Slanic_Moldova_Romania-768x509

Articol relatat de portalul Munte.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *