Studentă la Londra: „Români, plecaţi, plecaţi la studii, plecaţi ca să vedeţi în ce hal a ajuns occidentul liberal, plecaţi şi învăţaţi să vă iubiţi ţară şi realizaţi ce frumuseţe aţi lăsat în urmă”

studenti

O scrisoare emoționantă a unei tinere studente plecată la studii în Marea Britanie circulă de câteva zile pe Internet. Viziunea româncei noastre despre Occident: un loc fără identitate, cu tradiții care se pierd încet-încet din cauza globalizării, în care cetățenii se tem permanent de extremismul islamic, în care nimănui nu-i pasă ce gândești sau ce dorești. Este inutil să vă spunem că scrisoarei tinerei se bucură de o audiență incredibilă pe rețelele de socializare.

“Sunt studentă în Londra la una dintre cele mai bune universităţi europene. Sunt mândră că am reuşit să ajung aici şi le voi fi recunoscătoare părinţilor mei pt educaţie şi efortul material extraordinar pe care l-au depus pentru a mă trimite la studii de calitate mereu.

Dar mă deranjează teribil întrebarea tuturor „Te mai întorci?” Şi uimirea clară la auzul unui ferm „da”. Acest DA nu era atât de ferm înainte de a mă muta în Londra. Înainte era un „mi-aş dori, dacă voi avea unde să mă întorc mă voi întoarce”.

Suntem o generaţie crescută într-o scârbă pentru patrie, am crescut cu Badea care înjura tara mereu, am crescut fiind educaţi să admirăm valorile occidentale „superioare” şi „ideale”.

Credem că politica, cultura şi educaţia cât mai internaţională este foarte benefică, credem În globalizare, suntem de acord câteodată că România e frumoasă dar păcat că e locuită şi parcă tot mai bine e în Londra… Români scumpi, cât putem să ne înşelăm…

Ce este Occidentul….?

Un loc care nu mai are identitate, globalizarea îi distruge încet încet toate tradiţiile, cenzura comunismului bolşevic s-a transformat în a fi <politic corect>, trăieşti cu riscul ca un islamist extremist poate să bombardeze pentru Allahul lui locuitorii unei ţări în care el s-a mutat, istoria nu mai poate fi spusă pt că poate jigni anumite popoare, copiii pot fi ucişi în pântece de către propria lor mamă – avortul fiind văzut că o metodă contraceptivă în loc să i se spună crimă, Crăciunul şi Pastele precum şi alte tradiţii străvechi sunt doar un prilej de marketing, aici nu există niciun pic de profunzime; relaţiile dintre oameni sunt pur profesionale, prietenia, iubirea sunt toate o afacere, tot ce facem e pentrut CV şi când vrem să ne căsătorim găsim noi pe perfectmatch.com ceva nu?

Lumea discuta oameni, nimănui nu îi pasă ce gândeşti, ce simţi ce îţi doreşti.

londra

Puţini mai ştiu să iubească, feminismul distruge relaţiile bărbat femeie tot mai mult, gender role este considerat învăţat aşa că nu mai învăţăm copiii de mici să se comporte ca băietei sau fetiţe ci îi lăsăm pe ei să îşi aleagă ce sex vor să aibă, ajungându-se la un nr imens de homosexuali creaţi de societate,Dumnezeu a fost ucis de Occident.

De ce oare admiram atât de mult haosul Europei vestice?

Noi avem oameni, noi ştim să trăim, noi radem că fugim cu nasu de acasă o săptămână în munţi cu corturile.

Noi ne salutăm cu „Doamne ajută!”

Noi avem un pământ binecuvântat de oasele şi sângele atâtor martiri… De ce s-au sacrificat atâţia romani pt viitorul nostru şi noi fugim ca vitele în Occident?

De ce acceptăm ca Securiştii comunişti să ne conducă în continuare prin politica şi educaţie?

De ce acceptăm ideile occidentale cu braţele deschise?

De ce acceptăm ca bărbaţii noştri să fie carne de tun pt NATO dar nu suntem în stare să ne recuperăm Moldova de peste Prut după atâţia ani de la căderea comunismului?

De ce acceptăm ca în continuare memoria luptătorilor anticomunişti să fie călcată în picioare şi la 22 de ani de la aparenta schimbare a regimului încă nu le sunt recunoscute meritele?

De ce eşti drogată scumpa Românie cu iluzii occidentale?

În Occident unde pleacă bieţii romani să facă o pâine, germanii, francezii, englezii îi tratează ca pe nişte sclavi, fiind roman eşti privit ca o subrasa, în Anglia un non-european are mai multe drepturi şi privilegii doar datorită faptului că a trăit sub dominaţia imperiului pt decenii…

Şi noi românii care avem o ţară superbă, un pământ fertil, plin de zăcăminte, Roşia montană, delta, Carpaţii, Dunărea, Marea Neagră stăm să cerşim şi să ne umilim pt o pâine prin Anglia, Italia şi Spania….

Îmi plânge inima când văd cum sunt trataţi pe pământ străin când acasă la ei puteau mânca din belşug, dacă nu ar fi fost lăcomia hoţilor de la putere… care au vândut țara pe nimic.

VREAU SĂ MĂ ÎNTORC ÎN ROMÂNIA cu toate că nu voi avea niciodată banii pe care i-aş avea lucrând aici. Dar cum spunea tatăl lui Nicolae Steinhardt: vei avea zile frumoase dar nopţile îţi vor fi îngrozitoare.

Omul nu are numai trup de hrănit, mai e şi sufletul. Şi mai distrugătoare este setea şi foamea sufletului îndepărtat de pământ şi de neam decât foamea trupească…

Aşa că români, plecaţi, plecaţi la studii, plecaţi ca să vedeţi în ce hal a ajuns occidentul liberal, plecaţi şi învăţaţi să vă iubiţi ţară şi realizaţi ce frumuseţe aţi lăsat în urmă.

Şi apoi ne vom întoarce cu toţii, valuri valuri, cu şi mai multă forţă şi dorinţa de schimbare, şi după 68 de ani de asuprire, România va fi a românilor din nou, aşa să ne ajute Dumnezeu!”

Cristiana Maria Mărcuș

Sursa: rbnpress.info preluat de pe: gandeste.org

loading...

De asemenea, ai putea dori...

6 răspunsuri

 1. Ana spune:

  Un calugar catolic afirma in evul mediu”…cand lumea se v-a indrepta spre occident se v-a indrepta spre pierzanie…”

  Un om care nu-si reneaga radacinile,indiferent ca traieste sau nu pe teritoriul geografic al poporului sau si care face loc in viata sa lucrarii lui Dumnezeu nu poate fi doborat de nici un vrajmas,oricare si sub orice forma ar fi acela.

  De cand exista universitati,oameni din diferite popoare studiind la o universitate au contribuit la progresul si civilizatia omenirii.
  Pacat ca poporul roman nu stie nici pana in prezent sa se =foloseasca”in mod inteligent de „bratele”care i-au crescut prin cei care sant in afara granitelor sale geografice si nu se „foloseste”nici de cei care sant inca pe teritoriul geografic al poporului.

  Se tot spune „Doamne ajuta”si oamenii sant atat de buni incat pentru bani se vand cu orice ocazie si in orice forma.

  Orientare vine de la „orient”daca nu ma insel.

  Nu se vrea sa fie un comentariu „de dascal”,sant numai niste concluzii trase de mine in urma multor lucruri traite si vazute.

  Occidentul si-a pierdut credinta in Dumnezeu datorita bunastarii materiale dupa care goneste…si goneste…si goneste…sper,din tot sufletul sa nu li se intample si romanilor,oriunde s-ar afla acelasi lucru.

  Cineva spunea odata”Desteptul invata din greselile altora…si prostul din propriile greseli.”

  Numai bine!

 2. Dan spune:

  Daca ati veni in oraselul in care locuiesc eu si am intra seara tiptil-tiptil in casele canadienilor de 5 generatii, a emigrantilor de acum 70, 100 sau 200 de ani.. sau de mai ieri, veti vedea ca oamenii se prind de maini si rostesc „Grace”. Este o rugaciune simpla, in care unul dintre musafiri, sau capul familiei sau ca un semn de mare pretuire, mezina familiei sta de vorba cu Dumnezeu. Multumeste pentru lumina zilei, pentru prietenia invitatilor, pentru belsug si roaga binecuvantarea bucatelor. Si asta la fiecare cina, in care se intalnesc la „dinner” toti cei de-ai casei.
  Ne-am obisnuit, ca noi,cei mai multi dintre romani, sa generalizam, sa-i credem pe altii prosti sau pacatosi si pe noi sa ne consideram mai.. altfel. Poate suntem diferiti, insa daca suntem asa de buni, daca avem atatea biserici si manastiri, poate ne sta bine ceva smerenie… Toti prieteni pe care ii am, vorbitori de limba engleza au un respect deosebit pentru cinste, pentru integritate, pentru spiritualitate, au luat greutatile vietii in piept de la 14-15 ani. Multi nu si-au permis vacante. Au trebuit sa lucreze, sa stranga bani pentru lucruri pe care parintii considerau, din ratiuni financiare sau pedagogice, ca nu se cuvenea sa li le cumpere. Sunt multe de spus. Niciunde nu este perfect, sau raiul pe pamant. Ne putem intoarce acasa pentru multe motive, ratiuni, recunostinta, dragoste de tara, dor si multe altele… Dar Dumnezeu inca traieste in Occident. Dumnezeu este mare, bun, rabdator si nu isi spune ca este neaparat ortodox. Este DUMNEZEU si acolo, si acolo! Va asigur! Il simt in fiecare dimineata in spatele zambetelor celor cu care ma intalnesc, pe strada, in metrou, la Tim Hortons!.. Canada, eh!

 3. o femeie spune:

  Dumnezeu traieste acolo unde e primit.
  Daca tanarul a suferit atat de mult in societatea unde e, probabil s-a intors dupa 2 saptamani acolo unde ii e locul.

 4. „On 15 June 1979 he defended a Doctoral Dissertation at the Protestant Theology Faculty in Strasbourg… Thus he becomes Doctor of the Strasbourg University.”
  Acest citat, care se referă la un înalt prelat ortodox, a devenit aproape regulă pentru un ierarh ortodox. Luaţi biografia oricarui episcop ortodox şi veţi vedea că aproape toţi au studiat în facultăţi catolice şi protestante din Occident, iar studiile lor s-au finalizat cu diplome doctorale. Un smerit fiu al Bisericii ortodoxe îşi va pune o serie de întrebări legitime: „E Occidentul ortodox?”, „Sunt popii aceştia care se duc catolici sau protestanţi?” „Ce caută aceste feţe bisericeşti pravoslavnice la eretici, când se ştie că porunca a VII-a a Bisericii opreşte citirea cărţilor eretice şi ale sectarilor?” etc.
  În rest, scrisoarea asta nu mă impresionează. Şi în România se poate afla că Occidentul e desacralizat. Nu trebuie să baţi drumul până acolo, să cheltui pe la facultăţi ca să afli asta. Las pe alţii să comenteze greşelile de gramatică.

 5. Letitia Vladislav spune:

  …totul este bun si frumos.Ce facen,insa,cu cei ce nu au putut face radacini in Romania,au plecat in lume,sperind sa capete linistea vietii,au suferit ca niste ciini haituiti in tara de unde credeau ca radacinile lor sint adinc in pamint si ,in final,stau batrini,exilati in propria patrie,flaminzi de vise neimplinita si rupti totalmente de tot ce le apartinea ?…unde este Dumnezeul acestor oameni ?!…In Romania nu l-au gasit.Si cel din Occident ii reneaga…

 6. marian spune:

  Student roman de la Londra, sfatul meu este sà-ti continui studiile la Londra, ceea ce ai vàzut acolo este si ìn Romania eu sìnt plecat din Romania de 11 ani si ìti spun cà Dumnezeu este cu tine si lìngà tine dacà ìL accepti, despre restul… romania nu se deosebeste cu nimic de celelalte tàri, desigur lipsesc prietenii sau altele dar… nu sìntem mai sclavi decìt eram ìn romania, deci, un sfat de la cel ce nu s-a speriat de stràinàtate… continua studiile, Doamne ajutà.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *