Sunt draci care ghicesc viitorul, şi tu spui: “Măi, sunt adevărate. Păi, ce-am visat eu săptămâna trecută, s-a adeverit acum!”

Calistrat Chifan

Nu tâlcuieşti Scriptura că eşti deştept! Geniile sunt genii, iar sfinţii sunt sfinţi, harurile sunt haruri, iar inteligenţa e inteligenţă.

Ca să poţi tâlcui Scriptura, trebuie să te lepezi de sine, de grija cea lumească, de ideile filosofice, acele teorii pe care Părintele Cleopa le numeste „draci teologi arhiconi” care iţi dau ţie să tâlcuieşti Scriptura după capul tău.

Scriptura trebuie tâlcuită întru rugăciune, întru smerenie şi descoperire de la Duhul Sfânt.

Pentru că auzi mereu această vorbă: „Păi la câtă carte are.. sigur are dreptate!” Deci nu CARTEA!

Apostolii n-au avut carte „Cela ce prea înţelepţi pe pescari ai arătat, trimiţându-le lor Duhul Sfânt; şi printr-înşii lumea ai vânat, iubitorule de oameni!”.

Părintele Cleopa nu a avut carte, a avut credinţă!

Părintele Paisie nu a avut carte, a avut credinţă!

Au fost oameni cu patru clase, au fost oameni cu Duhul Sfânt în ei! . Lepădarea de sine nu înseamnă ură de sine, ci lepădarea de egoism. A te lepăda de sine nu înseamnă a-ți nega personalitatea.. Înseamnă a se lepăda de ego, de egoism. Lepădarea de sine e renunţarea supremaţiei lui Eu asupra lui Tu, cum spunea cineva, întoarcerea la egalitate, la frăţietate, la iubire.

“Auzi cum amesteca diavolul otrava cu mierea ca sa te duca in iad?”

Sunt şi vise de la draci numiţi arhiconi.

Aceştia ştiu pe de rost toată Sfânta Scriptură.

Iţi spun proorocii pe care le găseşti în Biblie.

Apoi sunt draci care se cheamă vrăjitori. Aceştia ajută la vrăjitori, la fermecători, la descântători şi amăgesc pe om, să i se pară că s-a făcut sănătos de acolo. De aceea Sfântul Ioan Scărarul spune: „Cela ce tuturor vedeniilor şi tuturor viselor nu crede, filosof duhovnicesc este.” Să nu credeţi în vise! Să nu credeţi în vedenii!

Nu auzi ce spune Sfânta Scriptură?

În Cartea Înţelepciunii lui Isus fiul lui Sirah, la capitolul 34: „Precum este cel ce aleargă după vânt şi vrea să prindă umbra sa, aşa este omul care crede în vise. Că pe mulţi visele i-au înşelat şi au căzut cei care au nădăjduit în vise.”

Sufletul nostru are trei părţi : partea raţională, este deasupra sânului stâng până la furca pieptului; partea mânioasă, este în mijlocul inimii, şi partea poftitoare, care este din mijlocul inimii până la buric.

Toate aceste trei părţi ale sufletului nostru au virtuţile lor, patimile şi visele lor. Trebuie să le cunoşti care sunt din partea raţională, care din partea mânioasă sau din partea poftitoare.

„Apoi sunt vise de la natură, de la tunete, de la fulgere, de la huietul apelor, de la vânturi. Voi dacă nu ştiţi, te poate înşela în tot chipul. Uşor te înşală. De aceea este oprit să nu creadă nimeni în vise, că pe cei slabi – cum zice Scriptura – pe mulţi visele i-a dus la pierzare. Sunt vedenii şi de la diavoli.” (Părintele Cleopa DESPRE VISE, VEDENII, GHICITORII, VRĂJITORII ŞI “DRACII ARHICONI”)

“Să ne vedem păcatele noastre şi să le plângem! Asta-i cea mai înăltă filosofie sub cer. Nu credeţi în vise sau vedenii!

“Dacă vei crede într-o vedenie falsă, apoi diavolul în vis te va învăţa “proorocii”. Diavolii spun lucruri care o să se întâmple peste o luna, peste două, sau peste trei luni. Sunt draci care ghicesc viitorul, şi tu spui: “Măi, sunt adevărate. Pai, ce-am visat eu săptămâna trecuta, s-a adeverit acum!” Aceştia sunt draci vrăjitoreşti, care ştiu viitorul.

Parintele Calistrat Chifan – Predica video AICI

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *