Ţine minte aşa: să nu te jeluieşti niciodată la omul invidios!

parintele-proclu-nicau

-Părinte, de unde vine invidia? Cum e cu omul in­vidios?

-De la diavol vine, de unde din altă parte?! Ce vă spuneam eu până acum? Toţi cei care se duc la biserică, toţi cei care se mărturisesc, toţi cei care se scoală noaptea la rugăciune, fac lucruri bune. Dar cel mai mult contează să ne păzim şi să nu osândim. De ce tot zic eu să nu osândim? Pentru că o să obser­vaţi şi frăţiile voastre că patima osânditului o au înde­osebi oamenii cei invidioşi…

-Dar ne putem apropia de cei invidioşi? Putem să-i îndreptăm?

-Putem să ne apropiem de ei, dar cu grijă, căci toţi acei care au invidie în suflete sunt oameni foarte periculoşi. Să ţineţi minte de la mine: omului invidios să nu-i spui niciodată bucuria ta! Spune-i doar scârba ta, numai supărarea pe care o ai. Că, dacă îi spui scârba ta, el se va linişti.

-Aşa îi liniştim, văzându-ne întristaţi?

-Aşa, aşa… Adică să nu ne bazăm pe aceia, să le spunem doar necazurile noastre… Exact. Ţine minte aşa: să nu te jeluieşti niciodată la omul invidios, căci cu nimic nu te va ajuta. Pentru că omul invidios nu te poate ajuta, căci în el sălăşluieşte un duh necurat, nu Duhul lui Dumnezeu. Cine are Duhul lui Dumnezeu, are dragoste, are milă, iartă, e iubitor si milos. Omul invidios nu are nimic din toate astea.

Extras din Fabian Anton, „Convorbiri cu părintele Proclu Nicău – pustnicul din Munţii Neamţului”

loading...

De asemenea, ai putea dori...

7 răspunsuri

 1. alina spune:

  Intradevar este greu sa te bucuri in fata celui invidios, dar nici sa te lauzi nu e bine, uite ce am eu , uite ce am facut eu…pentru ca Dumnezeu te-a dat si tot el iti ea.

 2. Simona spune:

  Oamenii invidiosi aproape ca nu au nevoie de un motiv sa turbeze de furie cand te vad multumit de ceva. Nu e vorba de lauda, ci pur si simplu de o reusita, poate auzita de la altii, nu direct de la tine. Ei vor incerca sa distruga imediat tot ce e frumos in viata ta si chiar sufletul tau fiindca nu suporta sa vada ca tu ai un motiv sa zambesti in timp ce ei se zbat in intuneric…

 3. ninel spune:

  Am remarcat aest lucru in anii de viata,oameni in gerneral se bucura in sinea lor de necazul altuia ba chiar il si discuta. Multumim Preasfintiei sale.

 4. cristi spune:

  Adevarat a grait parintele…Din nefericire, am exemplele spuselor sale sub ochii mei 5 zile din saptamana.

 5. Dora spune:

  Săracii oameni…Dumnezeu sa le ajute sa scape de duhul invidiei.Ca greu le mai este.. .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *