Vindecarea bolilor noastre, dezvăluită în ”pilda celor zece leproși”

VindeCleprosiiDecani

Iata pilda celor zece leprosi, asa cum apare in Evanghelia dupa Luca 17: 11-19:

„Iar pe cand Iisus mergea spre Ierusalim si trecea prin mijlocul Samariei si al Galileii, intrand intr-un sat, L-au intampinat zece leprosi care stateau departe, si care au ridicat glasul si au zis: Iisuse, Invatatorule, fie-Ti mila de noi!

Si vazandu-i, El le-a zis: Duceti-va si va aratati preoţilor. Dar, pe cand ei se duceau, s-au curatit. Iar unul dintre ei, vazand ca s-a vindecat, s-a intors cu glas mare slavind pe Dumnezeu. Si a cazut cu fata la pamant la picioarele lui Iisus, multumindu-I. Si acela era samarinean.

Si raspunzand, Iisus a zis: Au nu zece s-au curatit? Dar cei noua unde sunt? Nu s-a gasit sa se intoarca sa dea slava lui Dumnezeu decat numai acesta, care este de alt neam? Si i-a zis: Scoala-te si du-te; credinta ta te-a mantuit.”

Daca in timpurile moderne, lepra este tratabila de catre medicina, in vremurile de demult era o boala incurabila, ce evolua lent si era insotita de mari dureri. Intrucat era contagioasa, cei afectati de ea erau ocoliti de oameni si separati de comunitatile din care faceau parte, fiind trimisi in colonii izolate, in asa-zisele leprozerii.

Lepra era considerata o necuratenie de catre evrei, dar ea poate reprezenta simbolic si pacatele noastre. Cei 10 leprosi „stateau departe” nu numai pentru ca asa li se impusese prin legea evreiasca, din cauza necuratenie lor, dar si pentru ca nu ne putem apropia de Dumnezeu atunci cand suntem impovarati de pacate

Iisus i-a trimis pe cei 10 leprosi la preoti deoarece, potrivit legii lui Moise, atunci cand o persoana era vindecata sau curatata de lepra, avea loc un ritual specific, ce includea oferirea unor ofrande si prezentarea celui vindecat in fata preotilor. Asadar, ceea ce a facut Iisus a fost in conformitate cu legea, astfel incat cei zece sa poata primi de la preoti confirmarea curatirii lor.

Pe drumul catre preoti, toti cei zece leprosi s-au curatit de boala lor, dar numai unul dintre ei si-a dat seama ca acest lucru era o binecuvantare divina. El a inteles ca puterea de vindecare a lui Dumnezeu a pogorat asupra sa prin cuvantul lui Iisus, si s-a intors la El pentru a-i da multumire. Acest om era un samaritean si nu un evreu, si desi era un strain, un om „de alt neam”, a fost singurul care si-a exprimat recunostiinta fata de Iisus.

Potrivit unor interpretari, samariteanul ii reprezinta pe ne-evrei, si anticipeaza integrarea lor in biserica crestina, un lucru ce urma sa se inceapa curand. Pe de alta parte, cei noua leprosi nerecunoscatori sunt considerati a simboliza poporul evreu care, nu peste mult timp, avea sa ceara rastignirea lui Iisus.

Se poate presupune ca cei noua oameni si-au continuat drumul si au mers la preoti, supunandu-se astfel legii de curatire a leprosilor. Desi au fost vindecati la randul lor, ei nu au recunoscut sursa vindecarii lor si nici nu i-au multumit lui Iisus pentru binele facut. Cu toate ca samaritenii erau urati si dispretuiti de evrei, numai leprosul din acest neam a fost miscat de minunea lui Hristos si nu a ezitat sa se intoarca pentru a-si exprima gratitudinea. Se poate observa ca Iisus ii da acestuia un alt fel de invatatura. In loc sa-i spuna sa plece inapoi catre preoti, conformandu-se in acest fel legii lui Moise, Iisus ii dezvaluie leprosului samaritean ca a ajuns pe o mai inalta treapta spirituala: „Scoala-te si du-te; credinta ta te-a mantuit.” Se poate spune ca Iisus il elibereaza pe samaritean de datoria fata de lege (prezentarea in fata preotilor) datorita credintei de care a dat acesta dovada. Acest principiu apare de mai multe ori in Noul Testament, confirmand ca viata umana se bazeaza pe cautarea lui Iisus Hristos prin credinta, si nu pe calea legii. Legea ne invata ce este bine si ce este rau, dar ne readuce mereu in minte pacatul. Atunci insa cand ne indreptam catre Iisus prin credinta, pacatul nostru este „curatit”, la fel cum a fost indepartata lepra de pe trupul samariteanului.

Nu trebuie trecut cu vederea ca samariteanul este vindecat nu numai trupeste ci si „mantuit” sufleteste, spiritual. Vindecarea trupului poate avea loc prin mijloace medicale, dar adevarata vindecare este cea dinlauntrul nostru. Cele mai ingrozitoare boli nu sunt, adeseori, cele ale trupului, ci cele ascunse atat de  adanc in sufletele noastre incat numai puterea Domnului le mai poate inlatura.

sursa: diane.ro

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *