IOSIF ȘI FRAȚII SĂI (film subtitrat în limba română)

iosif si fratii sai

Iosif vandut de fratii sai. Capitolul 37, versetele 1-36.

Iacov a locuit in tara Canaan, unde locuise si Isaac, tatal sau. Iata acum si istoria lui Iacov: Iosif, la virsta de saptesprezece ani, pastea oile cu fratii lui; baiatul acesta era cu fiii Bilhei si cu fiii Zilpei, nevestele tatalui sau. si Iosif spunea tatalui lor vorbele lor cele rele. Israel iubea pe Iosif mai mult decit pe toti ceilalti fii ai sai, pentruca il nascuse la batrineta; si i-a facut o haina pestrita (Sau: O haina lunga cu mineci.).

Fratii lui au vazut ca tatal lor il iubea mai mult decit pe ei toti, si au inceput sa-l urasca. Nu puteau sa-i spuna nicio vorba prieteneasca. Iosif a visat un vis, si l-a istorisit fratilor sai, cari l-au urit si mai mult. El le-a zis: Ia ascultati ce vis am visat! Noi eram la legatul snopilor in mijlocul cimpului; si iata ca snopul meu s-a ridicat si a statut in picioare; iar snopii vostri l-au inconjurat, si s-au aruncat cu fata la pamint inaintea lui.” Fratii lui i-au zis: Doar n-ai sa imparatesti tu peste noi? Doar n-ai sa ne cirmuiesti tu pe noi?” si l-au urit si mai mult, din pricina visurilor lui si din pricina cuvintelor lui. Iosif a mai visat un alt vis, si l-a istorisit fratilor sai. El a zis: Am mai visat un vis! Soarele, luna, si unsprezece stele se aruncau cu fata la pamint inaintea mea.” L-a istorisit tatalui sau si fratilor sai. Tatal sau l-a mustrat, si i-a zis: Ce inseamna visul acesta, pe care l-ai visat? Nu cumva vom veni, eu, mama ta si fratii tai, sa ne aruncam cu fata la pamint inaintea ta?” Fratii sai au inceput sa-l pismuiasca; dar tatal sau a tinut minte lucrurile acestea. Fratii lui Iosif se dusesera la Sihem, ca sa pasca oile tatalui lor. Israel a zis lui Iosif: Fratii tai pasc oile la Sihem! Vino, caci vreau sa te trimet la ei.” Iata-ma, sint gata,” a raspuns el. Israel i-a zis: Du-te, rogu-te, si vezi daca fratii tai sint sanatosi, si daca oile sint bine; si adu-mi vesti.” L-a trimes astfel din valea Hebronului si Iosif a ajuns la Sihem. Pe cind ratacea pe cimp, l-a intilnit un om. Omul acela l-a intrebat: Ce cauti?” Caut pe fratii mei,” a raspuns Iosif; spune-mi, te rog, unde pasc ei oile?” si omul acela a zis: Au plecat de aici; caci i-am auzit spunind: Haidem la Dotan.” Iosif s-a dus dupa fratii sai, si i-a gasit la Dotan. Ei l-au zarit de departe, si pina sa se apropie de ei, s-au sfatuit sa-l omoare.” Ei au zis unul catre altul: Iata ca vine fauritorul de visuri! Veniti acum, sa-l omorim si sa-l aruncam intr-una din aceste gropi; vom spune ca l-a mincat o fiara salbatica, si vom vedea ce se va alege de visurile lui.” Ruben a auzit lucrul acesta, si l-a scos din minile lor. El a zis: Sa nu-i luam viata!” Ruben le-a zis: Sa nu varsati singe; ci mai bine aruncati-l in groapa aceasta care este in pustie, si nu puneti mina pe el.” Caci avea de gind sa-l scape din minile lor, si sa-l aduca inapoi la tatal sau.

Cind a ajuns Iosif la fratii sai, acestia l-au desbracat de haina lui, de haina cea pestrita, pe care o avea pe el. L-au luat si l-au aruncat in groapa. Groapa aceasta era goala: nu era apa in ea. Apoi au sezut sa manince. Ridicindu-si ochii, au vazut o ceata de Ismaeliti venind din Galaad; camilele lor erau incarcate cu tamiie, cu leac alinator si smirna, pe cari le duceau in Egipt. Atunci Iuda a zis fratilor sai: Ce vom cistiga sa ucidem pe fratele nostru si sa-i ascundem singele? Veniti mai bine sa-l vindem Ismaelitilor, si sa nu punem mina pe el, caci este fratele nostru, carne din carnea noastra.” si fratii lui l-au ascultat. La trecerea negustorilor madianiti, au tras si au scos pe Iosif afara din groapa, si l-au vindut cu douazeci de sicli de argint Ismaelitilor, cari l-au dus in Egipt. Ruben s-a intors la groapa; si iata ca Iosif nu mai era in groapa. El si-a rupt hainele, s-a intors la fratii sai, si a zis: Baiatul nu mai este! Ce ma voi face eu?” Ei au luat atunci haina lui Iosif; si junghiind un tap, i-au muiat haina in singe. Au trimes tatalui lor haina cea pestrita, punind sa-i spuna: Iata ce am gasit! Vezi daca este haina fiului tau sau nu.” Iacov a cunoscut-o, si a zis: Este haina fiului meu! O fiara salbatica l-a mincat! Da, Iosif a fost facut bucati!” si si-a rupt hainele, si-a pus un sac pe coapse, si a jalit multa vreme pe fiul sau. Toti fiii si toate fiicele lui au venit ca sa-l mingiie; dar el nu voia sa primeasca nici o mingiiere, ci zicea: Plingind ma voi pogori la fiul meu in locuinta mortilor.” si plingea astfel pe fiul sau. Madianitii l-au vindut in Egipt lui Potifar, un dregator al lui Faraon, si anume capetenia strajerilor.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *