Preoții din Botoșani atrag atenția: Sunt biserici unde nu se fac botezuri și cununii de câțiva ani

botez_baietel_sf_altar.

Preoții din Botoșani atrag atenția asupra fenomenului îmbătrânirii populației și scăderii natalității, în special în mediul rural. Ei susțin că există foarte multe localități în care nu au mai fost săvârșite taina botezului și cea a cununiei de mai mulți ani, ca urmare a lipsei nou-născuților în comunitățile respective. În schimb, numărul deceselor din localitățile rurale mici este în continuă creștere, iar zeci de case rămân nelocuite, relatează Agerpres.

„Sunt sate în care nu s-a făcut niciun botez de ani de zile. După aceea, sunt sate în care nu s-a făcut nicio cununie. Este cazul satului Popeni-George Enescu, unde de ani de zile nu s-a mai făcut o cununie. Mi-a spus părintele că a și uitat rânduiala. Asta înseamnă că acolo nu mai sunt tineri”, spune preotul Stelian Ciurciun, protopopul de Darabani.

El susține că există tendința de abandonare a satelor, dând exemplul localității Hilișeu Crișan, acolo unde Biserica Adormirea Maicii Domnului, care este monument istoric, se afla, acum câteva zeci de ani, în centrul satului, iar acum este izolată pe un deal.

La rândul său, protopopul de Botoșani, preotul Lucian Leonte, susține că situația este gravă și este generată de lipsa politicilor sociale de încurajare a nașterilor, scrie digi24.ro.

„Există parohii îmbătrânite, în sensul că media de vârstă a celor care fac parte din comunitatea respectivă este foarte ridicată. Din păcate, nu se înregistrează nașteri, iar acest lucru este evident. Este vizibil de la un an la altul cum parohiile se micșorează, raportându-ne la numărul de familii. În aceste condiții, în scurt timp satul va pieri”, spune preotul Lucian Leonte.

Protopopul de Botoșani susține că statul ar trebui să încurajeze nașterile, pe motiv că doar astfel o nație poate supraviețui.

„Este o dramă că majoritatea femeilor nu mai nasc. Dacă o femeie naște, ea dă viață la un copil, cel mult doi. Orice mamă ar trebui să primească un salariu pentru naștere, pentru că munca depusă este mai grea decât orice altă muncă”, afirmă preotul Lucian Leonte.

loading...

De asemenea, ai putea dori...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *